Otkrivamo
190

Ko su članovi komisije koja bi na mjestu Tašlihana gradila novi objekt

Piše: S. N.
Foto: Klix.ba
Foto: Klix.ba
Komisija za očuvanje nacionalnih spomenika dejtonska je kategorija i njenu ulogu definisao je Aneks osam ovog sporazuma. Sastav Komisije i način odlučivanja u suštini se nisu mijenjali sve do prošle godine.

Odlukama Dejtonskog sporazuma i Predsjedništva BiH bilo je definisano da Komisija za očuvanje nacionalnih spomenika ima pet članova, od kojih su dva stranci. Prvobitno je strane članove komisije imenovao UNESCO, ali je imenovanje ovih članova, u skladu s Dejtonskim sporazumom, od 2001. u nadležnosti Predsjedništva BiH.

Od 2002. do 2016. u komisiji su domaći članovi bili akademik Dubravko Lovrenović, dr. Amra Hadžimuhamedović i dr. Ljiljana Ševo, stručnjaci svjetskog ugleda koji su se tokom cijele profesionalne karijere bavili zaštitom kulturno-historijskog naslijeđa. Međunarodni članovi komisije su se mijenjali, a posljednja dva međunarodna člana bili su prof. dr. Zeynep Ahunbay i prof. dr. Martin Cherry. Mandat članovima komisije je istekao 2012. godine, ali Predsjedništvo BiH u sastavu Nebojša Radmanović, Bakir Izetbegović i Željko Komšić nije izabralo nove članove.

Politika iznad struke

No, prave promjene počinju početkom 2016. Prvo Predsjedništvo BiH bira nove članove komisije. Poštujući nacionalni ključ, u januaru su imenovani dr. Amir Pašić, Goran Milojević i Radoje Vidović, a odluku o njihovom imenovanju potpisuje tadašnji predsjedavajući Predsjedništva BiH Dragan Čović.

Samo letimični pregled biografija novih članova pokazuje koliki je korak unazad napravljen. Tako je na mjesto akademika Dubravka Lovrenovića imenovan Radoje Vidović, diplomirani historičar i novinar. Vidović je bez bilo kakvog iskustva u polju zaštite kulturno-historijskog naslijeđa, ali je imao jednu drugu bitnu referencu - stranačku pripadnost. Vidović je dugogodišnji kadar HDZ-a BiH, bivši delegat u Domu naroda Parlamenta BiH te u drugim zakonodavnim tijelima. Vidovićevo imenovanje potpisao je njegov stranački šef Dragan Čović.

Umjesto dr. Ljiljane Ševo imenovan je Goran Milojević, dugogodišnji kadar PDP-a, stranke na čijem je čelu donedavno bio sadašnji član Predsjedništva BiH Mladen Ivanić. Ovaj diplomirani arhitekta obavljao je niz istaknutih političkih dužnosti, a s Vidovićem se poznaje iz klupa Doma naroda Parlamenta BiH.

Sinhronizovana akcija

Treći član komisije od 2016. postaje dr. Amir Pašić, profesor Arhitektonskog fakulteta i istaknuti stručnjak u oblasti očuvanja graditeljskog naslijeđa, javnosti poznat i kao jedan od ključnih ljudi pri obnovi Starog mosta, Aladže...

Imenovanjem novih domaćih članova, rad komisije se nije promijenio pa je i dalje za donošenje odluke trebalo osigurati četiri glasa, što je značilo i da bar jedan od stranih stručnjaka mora podržati odluku. No, 25. maja 2016. Predsjedništvo BiH iz komisije isključuje dva strana stručnjaka, a odluku potpisuje Bakir Izetbegović. Da je cijela akcija sinhronizovana, pokazuje i činjenica da komisija samo dan poslije, tačnije 26. i 27. maja donosi novi Pravilnik o radu, prema kojem je za usvajanje odluka dovoljan konsenzus domaćih članova komisije. Novi pravilnik ostavio je mogućnost da strani stručnjaci budu vraćeni, ali će im u budućnosti uloga biti znatno manja jer se odluke pa čak i sjednice mogu održavati i bez njih.

U slučaju odluke da se Tašlihan isključi iz zone zaštite i da se na tom prostoru dozvoli gradnja, jasno je da su za odluku glasala sva tri člana Komisije za očuvanje nacionalnih spomenika.