{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Ko su bh. heroine?

F
29.11.2006. u 14:36
0
0
Ko su bh. heroine?
0
Ko su bh. heroine?
Obilježavajući 29. novembar, Međunarodni dan braniteljica ženskih ljudskih prava, Fondacija "Cure" je u sklopu globalne kampanje “16 dana aktivizma protiv nasilja na osnovu roda/spola”, realizirala danas uličnu akciju na Trgu Oslobođenja - Trg Alije Izetbegovića u Sarajevu.
Akcija je počela u podne. U tri sata njenog trajanja građanima će biti dijeljen promotivni materijal o tome šta je to kampanja "16 dana aktivizma" i zašto je važno priključiti joj se. Građani će dobiti i upitnike "Ko su bh. herioine", kalendare aktivnosti Fondacije "Cure" i drugih fondacija u BiH, kao i pristupnice ukoliko se žele učlaniti u ovu fondaciju.

U ovoj akciji građani će moći glasati za bh. heroine koje su se borile ili izborile za ženska ljudska prava, kreirati mirovne aktivističke čestitke i prijaviti se na radionice u sklopu kampanje "16 dana aktivizma". Na radionice, koje se bave temama rod, spol, ljudska prava i identiteti, mogu se prijaviti mladi ljudi.

Za sutra je predviđena radionica u Centru za žene Žar, a njena tema je rodni identiteti/ rodna jednakost i povezano srodstvo s nasiljem nad ženama. Za 9. i 10. decembra u sarajevskom "Fisu predviđen je besplatni kurs samoodbrane za mlade žene i djevojke.

Današnjom akcijom odaje se priznanje ženama koje su svojim životima i radom osigurale demokratičniju Bosnu i Hercegovinu.

"Cilj je da animiramo što više ljudi da se priključe našem istraživanju o tome ko su bh. heroine, da razmišljaju o tim ženama i da ih imenuju", izjavila je za Agenciju FENA Taida Horozović iz Fondacije "Cure".

Na panou s nazivom "Bh. heroine", postavljenom na "Trgu oslobođenja - Trg Alije Izetbegovića", našla su se, među ostalim, imena: Jasmila Žbanić, Neke žene iz komšiluka, Nusreta Sivac, Radmila Žarković, Ubavka Brkan, Beba Selimović, Hanka Paldum, Cure iz "Cura", Lamija Tanović, Munira Subašić, Majke iz Srebrenice, Edina Kamenica, Bakira Hasečić i dr.

"16 dana aktivizma protiv nasilja nad ženama" globalna je kampanja koja se provodi od 1991. godine, kako bi se ukazalo na različite oblike kršenja ženskih ljudskih prava u cijelom svijetu. Poseban akcent je dat nasilju koje se vrši nad ženama i djecom, kao jednom od najtežih i najprisutnijih načina kršenja ljudskih prava. Od 1991. godine više od 2.000 organizacija iz 137 zemalja svijeta obilježava ovu akciju. Kampanja traje od 25. novembra do 10. decembra.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Komentari (0)
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: