Javni novac
516

Ko se u Parlamentu BiH "razbacuje" novcem: Za tri vozila i namještaj skoro pola miliona KM

S. H.
Foto: Klix.ba
Foto: Klix.ba
Ekonomske posljedice korone, izvjestan pad BDP-a države, smanjenje investicija i brojni drugi negativni parametri nisu mogli osvijestiti određene državne parlamentarce da "stegnu kaiš" pa u godini finansijske neizvjesnosti na nove automobile i namještaj troše skoro pola miliona KM.

U državnom parlamentu naše zemlje rukovodstvo oba doma (Predstavnički i Dom naroda) ima pravo na tzv. reprezentaciju, odnosno na formiranje kabineta i službena vozila. To naravno košta, a ako naši političari troše, to nerijetko košta mnogo više od racionalnog.

Nova vlast jeste formirana možda malo kasnije nego je trebalo, ali to određene političare nije spriječilo da insistiraju na svom pravu, a to je da počnu trošiti skoro milion KM iz budžeta namijenjenih za "reprezentaciju kabineta".

Rukovodstvo Predstavničkog doma Parlamenta BiH čine Nebojša Radmanović (SNSD), Denis Zvizdić (SDA) i Borjana Krišto (HDZ).

Rukovodstvo Doma naroda čine Bakir Izetbegović (SDA), Nikola Špirić (SNSD) te Dragan Čović (HDZ). Njih šest ima pravo na svoje kabinete i službene automobile.

Ukupan budžet kojim raspolažu iznosi 936.000 KM. U objavljenom planu nabavki tri od šest članova rukovodstva oba doma Parlamenta je iskazalo namjeru za kupovinu vozila i namještaja.

Kako saznajemo Nebojša Radmanović, Borjana Krišto i Nikola Špirić odlučili su iskoristiti ono za što su se ranije izborili prilikom usvajanja budžeta. Tako se već planira nabavka tri vozila ukupne vrijednosti 330.000 KM, što bi trebalo biti realizirano do kraja godine.

Pored vozila, u planu nabavki nalazi se i stavka za kupovinu namještaja i to u vrijednosti 138.000 KM. To je tačno pola planiranog budžeta za šest članova rukovodstva Parlamentarne skupštine BiH.

Ipak, treba istaći da su se neki i odrekli ove vrste potrošnje, poput Bakir Izetbegovića i Denisa Zvizdića koji je rukovodstvo Parlamenta obavijestio da ne planira trošiti sredstva za vozilo i namještaj.