BiH
0

KO SDP Goražde zahtjeva od Vade BPK da hitne mjere u oblasti poljoprivrede

FENA
Kantonalni odbor Socijaldemokratske partije (SDP) Goražde uputio je apel Vladi BPK-a da poduzme hitne mjere za prevazilaženje teške situacije u oblasti poljoprivrede.

Kako je istaknuto na današnjoj pres-konferenciji ove partije, upućen je i zahtjev za sazivanje vanredne sjednice Skupštine BPK-a a od Vlade se očekuje da odluku o ovoj inicijativi donese u roku od dva dana.

Nezapamćena suša tokom ovog ljeta izavala je velike štete na području čitave jugoistočne Evrope i postoji opasnost da trenutna suša prepolovi ovdašnju poljoprivrednu proizvodnju - upozorili su članovi SDP-a Goražde čiji je Klub poslanika u Skupštini s ciljem zaštite poljoprivrede i životnog standarda građana, pokrenuo inicijativu za ublažavanje posljedica ove prirodne nepogode - rečeno je na presu.

SDP smatra da svi građani ovog kantona već sada osjećaju posljedice ove ozbiljne nepogode te da je krajnje vrijeme da kanton poduzme konkretne mjere koje će zaštiti poljoprivrednu proizvodnju od propadanja.

Te mjere su interventna nabavka 200 tona pšenice za potrebe robnih rezervi za interveniciju na tržištu, interventna nabavka 300 tona žita i 200 tona stočnog brašna za subvencije poljoprivrednim proizvođačima u hrani, oslobađanje od troškova poreza i doprinosa za registrirane poljoprivredne proizvođače kroz 100-postotnu subvenciju ovih troškova za 2012. godinu, ukoliko imaju pretrpljene štete od suše.

Kantonalni odbor SDP Goražde zahtjeva vanrednu sjednicu Skupštine BPK Goražde na kojoj će se donijeti izmjene i dopune Budžeta kantona i Programa podsticaja poljoprivrednoj proizvodnji, s obzirom da je vladajuća koalicija ovo pitanje izuzela iz nadležnosti vlade donošenjem spornog Zakona o izvršenju budžeta za 2012. godinu.

Ove mjere je potrebno hitno staviti u proceduru jer za dva mjeseca možda već bude kasno, s obzirom da cijene stalno rastu a poljoprivredni proizvođači su u jako teškom stanju. Ukoliko se ovi problemi nastave doći će u situaciju da neće biti u mogućnosti izdržavati svoj stočni fond, koji bi kako za njih same a tako i za cijeli kanton bio nepovratno izgubljen - istaknuto je na pres konferenciji KO SDP-a Goražde koji od svih institucija, političkih partija i građana traži da zajedno preuzmu obavezu i odgovornost u cilju umanjenja šteta nastalih ovom prirodnom nepogodom.