Reakcija nakon presude
31

KO SDA smatra da Asimu Sarajliću treba biti nadoknađena šteta zbog sudskog procesa

N. V.
Foto: I. L./Klix.ba
Foto: I. L./Klix.ba
Suđenje u predmetu "Asim Sarajlić i ostali" je okončano danas oslobađajućom presudom svih optuženih. Uslijedila je reakcija kantonalnog odbora Stranke demokratske akcije.
Kantonalni odbor SDA Sarajevo pozdravlja današnju oslobađajuću presudu u predmetu koji je vođen protiv bivšeg predsjednika KO SDA Sarajevo i bivšeg visokog funkcionera SDA BiH Asima Sarajlića.

"Odlukom da se povuče iz javnog i političkog života, Sarajlić je iskazao čvrstu vjeru u svoju nevinost te najviši stepen svoje građanske i političke odgovornosti", naveli su.

Ističu da bi s obzirom na oslobađajuću presudu trebalo nadoknaditi štetu Sarajliću.

"U demokratskom sistemu organiziranom kroz trodiobu vlasti, presude ne donose interesne grupe, niti politički konkurenti, već sudovi. Zato šteta koja je u montiranom političkom procesu nanesena Sarajliću i njegovoj porodici, mora biti nadoknađena", kazali su.

Ističu kako je ovo bio montiran proces onih koji su se udružili da istisnu SDA iz vlasti.

"Politička zbivanja u Kantonu Sarajevo te snažni i udruženi pokušaji političkog istiskivanja najveće političke organizacije u državi, koja predstavlja patriotsku snagu njenog najbrojnijeg naroda, možda upravo vode do konstruktora i naručilaca provedenih montiranih procesa, javnog linča i neviđenih harangi prema visokopozicioniranim članovima Stranke demokratske akcije", rekli su.

Pred Općinskim sudom u Sarajevu su danas oslobođeni i Sabahudin Delalić i Muhamed Šehović, a zajedno sa Sarajlićem bili su optuženi za davanje dara i drugih oblika koristi. Afera je nastala nakon što je Semir Efendić objavio videosnimak na kojem se čuju akteri kako trguju zaposlenjima.