Milorad Dodik
0

'Ko proglasi kraj Dejtona, proglasio je i kraj BiH'

SRNA
Premijer Republike Srpske /RS/ Milorad Dodik ocijenio je da bi proglašavanje kraja Dejtona značilo i proglašavanje kraja BiH.

"Ovdje su mnogi pokušavali da prave razne faze Dejtona. Jedna od njih je bila Kraj Dejtona, početak Brisela. Nema kraja Dejtona. Jer, ko proglasi kraj Dejtona proglasio je i kraj BiH", rekao je Dodik za "Politiku".

On je istakao da reforme mogu da budu uspješne samo ako su rezultat sazrijevanja unutrašnjih potreba i dogovora i da bi BiH danas bila stabilna da je građena na principima Dejtona, prema kojima je složena državna zajednica sastavljena od RS i Federacije BiH. 

"Nemoguća je i oktroisana BiH. Bošnjaci koji su u međuvremenu shvatili da preko Dejtona neće doći do onakve BiH kakvu su željeli – centralizovane države bošnjačkog naroda – sada govore da je on ludačka košulja. Ako je to tačno, onda je BiH ludačka zemlja", kaže Dodik. 

On je istakao da pozicija RS koja podrazumijeva odbranu slova Dejtonskog sporazuma neće biti promijenjena. 

"Moja poruka je jasna: moj stav se neće mijenjati, ma šta pokušavali da mi urade, računajući i prijetnje krivičnim progonom. Nisam ja po tome izuzetak. Identičnu sudbinu doživio je svaki značajniji političar iz RS", naveo je Dodik.

Premijer Republike Srpske je komentarišući kritike povodom njegove izjave o Markalama i tuzlanskoj Kapiji rekao da strani institut treba da izvrši supervještačenje tih slučajeva i da je on spreman da se izvini ukoliko se  potvrdi da nije u pravu kada je rekao da postoje nalazi drugačiji od sudskih verzija po kojima su za te zločine krivi Srbi.
"Ja sam jasno rekao da postoje i nalazi koji su drugačiji od sudskih verzija po kojima su za te zločine krivi Srbi. Prateći proces generalu Đukiću za `tuzlansku Kapiju` vidio sam da postoje elementi za ono što sam kazao", poručio je Dodik.