Negativa(c) dana
0

Ko o čemu, Čović o prekrajanju BiH

Sarajevo-x.com
Dragan Čović
Dragan Čović
Predsjednik Hrvatske demokratske zajednice BiH ne odustaje od svojih ideja o novim prekrajanjima unutrašnjih granica naše zemlje, o čemu je govorio i za beogradski list "Politika".

Ponovo je Čović pričao o neodrživosti dvoentitetske Bosne i Hercegovine i formiranju četiri federalne jedinice, od kojih bi jedna bila sa sjedištem u Mostaru, a imala bi hrvatsku većinu. Čović misli napraviti privatni entitet, odnosno federalnu jedinicu od Posavine i Srednje Bosne, dok je ponovio da je transformacija bh. entiteta Republika Srpska stvar volje srpskog naroda i njegovih političara.

Dragan Čović: Dvoentitetska BiH je neodrživa

Iako je jasno da je gotovo nemoguće očekivati novo teritorijalno ustrojstvo BiH, jer je jasno da ne postoji politička volja kako bošnjačkih, tako ni srpskih političara, Čović uporno koristi svaku priliku da govori o svojoj ideji teritorijalne transformacije zemlje.

Ideja o prekrajanju BiH nije naišla ni na podršku američke administracije. Podsjećamo da je u razgovoru objavljenom na našem portalu pomoćnik zamjenika američkog državnog sekretara Thomas Countryman rekao hrvatski političari ne trebaju očekivati podršku međunarodne zajednice za treći entitet. Countryman je jasno rekao da ne bi voljeli praviti još komplikovaniju strukturu u BiH, te da treći entitet nije pravi odgovor za rješenje najhitnijih problema u državi.