U javnim preduzećima
92

Ko lovi u mutnom? Mirza Čelik upozorio da pojedini direktori pripremaju povećanje plata

S. H.
Foto: D. S./Klix.ba
Foto: D. S./Klix.ba
Dok se cijela država BiH bori s koronavirusom i pokušava kroz razne mjere usporiti širenje zaraze, ali i novac usmjeriti u spašavanje privrede, očito je da neki razmišljaju kako da "love u mutnom".
To se može zaključiti na osnovu apela predsjedavajućeg Skupštine Kantona Sarajevo Mirze Čelika premijeru Mariju Nenadiću. Naime, Čelik upozorava da ima saznanja da su u pojedinim ustanovama pokrenuli proces povećanja plata uposlenima. On u apelu upozorava da to treba spriječiti s obzirom na novonastalu situaciju i vanredne okolnosti zbog borbe s koronavirusom.

Tim povodom kontaktirali smo Čelika koji nam je potvrdio da ima saznanja da su pojedini direktori javnih preduzeća to inicirali.

"Imam saznanja da u pojedinim ustanovama, konkretno kantonalnim komunalnim preduzećima, pripremaju peticiju koju trebaju uputiti direktorima, a to je naloženo iz kabineta generalnih direktora da se traži uvećanje plata. Mi u kantonu pokušavamno pronaći sva moguća sredstva za nabavku opreme, a naročito respiratora. Ja sam sa svog kabineta raspodijelio sve što sam imao da se kupi jedan respirator", kazao je Čelik.

Predsjedavajući Skupštine ističe da bi povećanje plate za 10 posto najviše pogodovalo direktorima, jer oni i imaju značajne plate.

Poručuje da je pokrenuo inicijativu da se svi službenici odreknu barem 10 posto plate da se pomogne privredi, a naglašava da je on naložio da se od njegove plate izdvaja 20 posto za pomoć privredi.

Danas je iznesen zabrinjavajući podatak. Od 18. marta do danas broj nezaposlenih je porastao za 362. To su podaci nadležne službe za zapošljavanje i nisu nimalo optimistični. Evidentno je da će se svi direktori javnih preduzeća u narednom periodu morati suzdržati od povećanja primanja u državnoj službi s obzirom na trendove i izvjestan ekonomski pad koji će uslijediti zbog pandemije koronavirusa.