Trpi posao
80

Ko kome blokira izlaz: Parking u Sarajevu kao mjesto sukoba ministra i uposlenika institucija

D. Be.
Fotografija koju su poslali uposlenici Zavoda (Crni Passat blokira izlaz) (Foto: Klix.ba)
Fotografija koju su poslali uposlenici Zavoda (Crni Passat blokira izlaz) (Foto: Klix.ba)
Parking koji koriste uposlenici Federalnog ministarstva zdravstva, Zavoda za javno zdravstvo FBiH i Agencija za lijekove BiH u centru Sarajeva već neko vrijeme je poprište "parking sukoba" blokiranjem automobila.

Dok uposlenici Zavoda za javno zdravstvo FBiH za sve krive federalnog ministra Vjekoslava Mandića i optužuju ga za samovolju, on s druge strane za Klix.ba kaže da je situacija potpuno suprotna.

Kako saznajemo, službenici Zavoda za javno zdravstvo FBiH danas su bili spriječeni da krenu na službeni put u Bihać jer je, kako kažu, ministar Mandić namjerno parkirao svoje službeno vozilo na samom izlazu s parkinga u ulici Maršala Tita na broju 9.

Na parking je na poziv stigla i policija koja, prema riječima uposlenika spomenutog Zavoda, nije željela reagovati niti praviti zapisnik s obzirom na to da se radi o službenom vozilu prvog čovjeka Ministarstva zdravstva FBiH.

S druge strane, ministar Vjekoslav Mandić u razgovoru za Klix.ba je kazao da uposlenici blokiraju njegov automobil i da on čeka po 30 ili 40 minuta, zbog čega je jučer zakasnio na sastanak.

Fotografija koju je poslao ministar (blokiran izlaz crnom Passatu)
Fotografija koju je poslao ministar (blokiran izlaz crnom Passatu)

"Ja sam jučer čekao 30 minuta da oni deblokiraju mene, a i jutros sam čekao. Imamo i fotografiju (op. a. poslao redakciji). Nigdje nije viđeno da ministra blokiraju radnici i da on ne može izaći. Naravno da me ne mogu dobiti kada me zovu, jer ja radim i ne mogu rješavati njihova pitanja parkinga", rekao je Mandić.

On uposlenike optužuje za "anarhiju na parkingu", iako su jasno označena rezervisana mjesta.

"Ja trebam čekati 45 minuta da me deblokiraju, jer misle da su ovo oslobodili i da ministar tu nema pravo ništa. Svako ima daljinski od rampe i to je parkiranje da poludiš, pa to nigdje nema i sada se oni kao bune. Ja sam radio svoj posao, krenuo na sastanak, a onda morao čekati 45 minuta, zbog čega sam zakasnio", dodao je federalni ministar.

Iako Mandić ističe da samo pokušava uvesti red, s druge strane uposlenici navedenih institucija koje dijele parking smatraju da ministar zloupotrebljava svoj položaj nauštrb radnika.