Biografija
0

Ko je Valentin Inzko?

Sarajevo-x.com
Doktor Valentin Inzko i zvanično je proglašen novim visokim predstavnikom u Bosni i Hercegovini. Austrijski političar novu funkciju će preuzeti nakon sastanka političkih direktora Upravnog odbora Vijeća za implementaciju mira 26. marta.

Inzko je rođen 22. maja 1949. godine u Klagenfurtu. Oženjen je Bernardom Fink, mezzosopranisticom i otac dvoje djece, Simona i Valentine.

U Suetschachu, Rosental od 1955. do 1959. završio je dvojezičnu osnovnu školu, a nakon toga i gimnaziju za Slovence u Klagenfurtu.

Od 1967. do 1972. studirao je pravo, srpsko-hrvatski i ruski jezik na Univerzitetu u Grazu, a potom stekao diplomu doktora pravnih nauka. Do 1974. bio je na diplomatskoj akademiji u Beču, a onda dobio posao zamjenika direktora UNDP-a u Ulan Batoru, Mongolija.

  1. obnašao je funkciju zamjenika direktora UNDP-a u Kolombu, Šri Lanka i na toj funkciji ostao do 1980. godine. Godinu poslije stupa na dužnost u Savezno ministarstvo za vanjske poslove u Beču, Politički pododjel, Odjel za centralnu, istočnu i jugoistočnu Evropu, centralnu Aziju i južni Kavkaz, a od 1982. do 1986. zaposlen je u Ambasadi Austrije u Beogradu kao ataše za kulturu i štampu.

Valentin Inzko od 1986. bio je predstavnik Austrije u UN-u, kao i predstavnik ove zemlje u Prvoj misiji i zamjenik direktora misije UN-a za razoružanje. Tri godine poslije dobio je posao zamjenika direktora Odjela za štampu i informisanje pri Saveznom ministarstvu vanjskih poslova u Beču.

Od oktobra do decembra 1992. Austrijanac je bio šef misije OSCE-a u Sandžaku, a bio je i osnivač i prvi direktor Austrijskog instituta za kulturu u Pragu.

Do 1999. radio je kao ambasador Austrije u Sarajevu, a nakon toga kao šef Odjela za srednju, istočnu i jugoistočnu Evropu, centralnu Aziju i južni Kavkaz u Saveznom ministarstvu vanjskih poslova u Beču. Tu je ostao do 2005. godine.

Od 20. januara 2005. godine pa sve do danas Valentin Inzko bio je ambasador Austrije u Republici Sloveniji.