Kako se djeca odgajaju
79

Ko je u Lukavcu pravio "elitne razrede" u školi i ko se borio gdje će premijerov sin?

D. Be.
Foto: Pixsell/Stringer
Foto: Pixsell/Stringer
Premijer Tuzlanskog kantona Irfan Halilagić iznio je frapantnu informaciju o razredima u jednoj osnovnoj školi u Lukavcu, tačnije u onoj u kojoj se prije tri mjeseca dogodila pucnjava.
Iznošenjem svog ličnog primjera, Halilagić je potvrdio lošu funkcionalnost pojedinih obrazovnih ustanova.

"U istu tu školu sam upisao svoje dijete koje je započelo školsku godinu. Prilikom upisa sam ostao zaprepašten činjenicama koje su izgledno način funkcioniranja. Naime, prilikom upisa postoje razredi koji su manje ili više vrijedni te gdje se stvaraju oni elitni ili djece koja su 'nečija'. U tom kontekstu mi je bilo ponuđeno da moje dijete ide u taj razred, a da ne kažem da je bila borba u čijem odjeljenju će biti dijete premijera", otkrio je.

Kaže da je ovo odlučio reći jer takav pristup dovodi do posljedica kakva je bila u Lukavcu odnosno kada je učesnik iz vatrenog oružja ranio nastavnika. Ipak, nije otkrio imena.

Taj slučaj iz juna ove godine, pokazao je manjkavosti sistema u Tuzlanskom kantonu.

Nadležni to otvoreno priznaju, naglasivši da su tim tragom poduzeli brojne korake kako bi stanje sigurnosti u školama bilo podignuto na znatno veći nivo, uz adekvatnu prevenciju i sprečavanje neprihvatljivog ponašanja kod učenika, njihovih roditelja, ali i svih ostalih koji učestvuju u obrazovnom sistemu.