{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Ko je razoružao Četnički ravnogorski pokret u BiH?

19.6.2017. u 17:13
249
565
Ko je razoružao Četnički ravnogorski pokret u BiH?
249
Ko je razoružao Četnički ravnogorski pokret u BiH?
ČRP RS u Višegradu
Četnički ravnogorski pokret (ČRPRS) i Aktivna islamska organizacija (AIO) predstavljale su prijetnju po sigurnost naše zemlje. Vlasti su ranije upozoravale na opasnost ovih organizacija za koje su navodili da šire nacionalnu mržnju te da posjeduju ilegalno oružje i minsko-eksplozivna sredstva.
U Strategiji BiH za prevenciju i borbu protiv terorizma za period 2006.-2009. godine navodi se kako Četnički ravnogorski pokret i Aktivna islamska organizacija predstavljaju sigurnosnu prijetnju BiH.

"Određeni sigurnosni pokazatelji ukazuju na to da se u okvirima legalnih organizacija poput Četničkog ravnogorskog pokreta (ČRPRS) i Aktivne islamske organizacije (AIO) ispoljavaju izrazi mržnje prema drugim narodima i vjerama u obliku nacionalne netolerancije, a pod plaštom zaštite nacionalnih interesa. Iste skupine, prema raspoloživim saznanjima, posjeduju ilegalno oružje i minsko-eksplozivna sredstva te imaju česte kontakte s osobama stranog porijekla koje se na određen način dovode u vezu s međunarodnim terorizmom", piše u Strategiji za prevenciju i borbu protiv terorizma 2006.-2009. godine.

Prema posljednjim informacijama, Aktivna islamska organizacija u međuvremenu je ugašena, čime se može opravdati njeno isključivanje iz Strategije za prevenciju i borbu protiv terorizma 2015.-2020. godine. Na drugoj strani, stanovnici BiH svjedoci su postojanja Četničkog ravnogorskog pokreta koji je također isključen iz najnovije strategije Vijeća ministara BiH.

Zastupnik SDP-a u Zastupničkom domu Parlamentarne skupštine BiH Saša Magazinović tražio je od Ministarstva sigurnosti BiH da mu dostavi odgovore na pitanja ko je razoružao Četnički ravnogorski pokret i da li je tačno da je Aktivna islamska organizacija prekinula rad.

"S obzirom na to da se u posljednjoj Strategiji za borbu protiv terorizma 2015.-2020. godine ni u jednoj riječi ne spominje Četnički ravnogorski pokret, a da smo 13. marta 2017. godine bili svjedoci da je ova organizacija u Višegradu organizovala postrojavanje svojih članova, nameće se zaključak da ih je neko u međuvremenu razoružao. Ako je to tačno, smatram da nije red da takav potez pojedinca ili nekih od sigurnosnih agencija u BiH prođe nezapažen", naveo je Magazinović.

Ovim povodom razgovarali smo s Magazinovićem kojim nam je rekao da ovo pokazuje svu površnost vlasti koja uopće ne čita ono što usvaja.

"Ministri ne čitaju dokumente za koje glasaju, a ni savjetnici im izgleda nisu baš od koristi. Da čitaju, ja vjerujem da bi bar neko od njih postavio pitanje šta se desilo s naoružanim Ravnogorcima i militantnim 'Omladincima'. Ovako ispada da su u vrijeme Nikole Špirića kao predsjedavajućeg Vijeća ministara BiH ove dvije organizacije bile potencijalna sigurnosna prijetnja, a u vrijeme Denisa Zvizdića to nisu", rekao je Magazinović.

Zaključio je da ovakvih "jednoglasnih propusta" Vijeća ministara BiH ima mnogo, ali da ipak želi sačekati odgovor Ministarstva sigurnosti BiH.

"Možda ih je neko stvarno razoružao, ali ne samo na papiru, pa bi bio red da znamo ko je, jer takav čin zaslužuje nagradu", kazao je Magazinović.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Opravdavate li blokade saobraćajnica zbog previsoke cijene goriva?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: