Razmjena saopćenja
10

Ko je planirao ukinuti finansiranje policije RS-a na granici BiH? Radončić odgovorio IOM-u

A. D.
Foto: T. S./Klix.ba
Foto: T. S./Klix.ba
Ministar sigurnosti BiH Fahrudin Radončić reagirao je večeras na tvrdnje Međunarodne organizacije za migracije (IOM) o tome da nisu tačne tvrdnje o obustavljanju podrške policijskim službenicima MUP-a RS koji su angažovani kao ispomoć Graničnoj policiji BiH.
Naime, IOM je danas reagirao na prvobitnu izjavu Radončića navodeći da žele demantirati medijske navode, iako se radi o njegovoj izjavi.

Radončić je u večerašnjem zvaničnom saopćenju naglasio da nema potrebe polemizirati sa IOM-om.

“Nakon saopćenja IOM-a da trebam dati ispravku krivih navoda kako navodno nije bila donijeta odluka o prestanku finasiranja dijela troškova za potrebe Granične policije BiH, smatram razložnim da istaknem dvije važne činjenice: Prvo, vrlo smo zahvalni na njihovoj dosadašnjoj pomoći i, naravno, zbog eskalacije migrantske i humanitarne krize, želimo da vjerujemo da će ona biti veća i adekvatnija. Jer, siromašna BiH ne može sama nositi teret enormnog broja ljudi koji žele da završe na destinacijama izvan naše zemlje. Drugo, umjesto polemike o tome da li je finasiranje bilo obustavljeno nudim na uvid zvanični akt koji je Ministarstvo sigurnosti BiH dobilo od Granične policije naše zemlje (u prilogu)”, zaključio je Radončić.

U dostavljenom aktu Granične policije potvrđuje se prvobitna izjava Radončića o tome da IOM od petka, 31. januara, neće više finansirati 72 policajca MUP-a Republike Srpske angažovana kao ispomoć u nadzoru granice.

Treba i naglasiti da je danas pronađeno privremeno rješenje.

"Predstavnici Ministarstva sigurnosti BiH, na današnjem sastanku Upravnog odbora IPA projekta 'Specijalne mjere za podršku odgovoru na izbjegličku i migrantsku situaciju u BiH' dobili su odluku da će se finansiranje nastaviti tokom februara i marta ove godine", istkanuli su iz IOM-a.