|

Ko je planirao ukinuti finansiranje policije RS-a na granici BiH? Radončić odgovorio IOM-u

Ko je planirao ukinuti finansiranje policije RS-a na granici BiH? Radončić odgovorio IOM-u
10
A. D.
28.1.2020. u 20:06
62
komentara
10

dijeljenja
Ko je planirao ukinuti finansiranje policije RS-a na granici BiH? Radončić odgovorio IOM-u Foto: T. S./Klix.ba
Ministar sigurnosti BiH Fahrudin Radončić reagirao je večeras na tvrdnje Međunarodne organizacije za migracije (IOM) o tome da nisu tačne tvrdnje o obustavljanju podrške policijskim službenicima MUP-a RS koji su angažovani kao ispomoć Graničnoj policiji BiH.
Naime, IOM je danas reagirao na prvobitnu izjavu Radončića navodeći da žele demantirati medijske navode, iako se radi o njegovoj izjavi.

Radončić je u večerašnjem zvaničnom saopćenju naglasio da nema potrebe polemizirati sa IOM-om.

“Nakon saopćenja IOM-a da trebam dati ispravku krivih navoda kako navodno nije bila donijeta odluka o prestanku finasiranja dijela troškova za potrebe Granične policije BiH, smatram razložnim da istaknem dvije važne činjenice: Prvo, vrlo smo zahvalni na njihovoj dosadašnjoj pomoći i, naravno, zbog eskalacije migrantske i humanitarne krize, želimo da vjerujemo da će ona biti veća i adekvatnija. Jer, siromašna BiH ne može sama nositi teret enormnog broja ljudi koji žele da završe na destinacijama izvan naše zemlje. Drugo, umjesto polemike o tome da li je finasiranje bilo obustavljeno nudim na uvid zvanični akt koji je Ministarstvo sigurnosti BiH dobilo od Granične policije naše zemlje (u prilogu)”, zaključio je Radončić.U dostavljenom aktu Granične policije potvrđuje se prvobitna izjava Radončića o tome da IOM od petka, 31. januara, neće više finansirati 72 policajca MUP-a Republike Srpske angažovana kao ispomoć u nadzoru granice.

Treba i naglasiti da je danas pronađeno privremeno rješenje."Predstavnici Ministarstva sigurnosti BiH, na današnjem sastanku Upravnog odbora IPA projekta 'Specijalne mjere za podršku odgovoru na izbjegličku i migrantsku situaciju u BiH' dobili su odluku da će se finansiranje nastaviti tokom februara i marta ove godine", istkanuli su iz IOM-a.
Prijavi grešku


Komentari (62)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...