Iz moje perspektive
0

Ko je ovdje lud?

Sarajevo-x.com
Sarajevo-x.com upravo započinje objavljivanje serije autorskih tekstova naših čitatelja, koji žele, pored foruma, objaviti vlastita zapažanja kroz ozbiljnije forme izražavanja poput komentara i kolumne. Serijal ovih tekstova nazvan je 'Iz moje perspektive' i za početak će biti objavljivan jednom sedmično. Svim posjetiteljima otvorena je mogućnost da i sami napišu vlastiti autorski tekst koji će biti objavljen na portalu pod uvjetom da je potpisan punim imenom te da je u skladu sa uređivačkom politikom našeg portala koja podrazumijeva zabranu diskriminacije i vrijeđanja na bilo kojem osnovu koji je zakonski kažnjiv i neprimjeren za javni medij.

U prvom izdanju ove rubrike objavljujemo tekst našeg čitatelja iz Kreševa Zorana Drmaća koji piše o korumpiranom bh. društvu.

Ko je ovdje lud?

Zaista bi se čudom načudio da je netko poslije stravičnog prizora koji smo na svu sreću svi vidjeli ispred Suda BiH, kada je nasilnik svoju silu javno demonstrirao i napao bespomoćnu ženu, odgovarao. Toliko buke se diglo od državnih organa. Komentari, osude su stizale sa raznih mjesta.

U ta dva, tri dana, prizor kako kriminalc i nasilnik udara ženu svaka televizija u BIH prikazala je najmanje stotinu puta.

Hijerarhija tzv. lidera, cjelokupne federalne političke garniture ili federalne mašinerije za gutanje proračuna, počevši od portira i vozača nekih tamo ministarstava u nekim tamo kantonima, pa do federalnih sokola u skupim passatima, nije se ni najmanje libila da taj beskruplozan događaj osudi, ne samo da ga osudi, nego kako će uložiti napore da oni koji su dopustili da se to uopće desi biti na legalan i legitiman način sankcionirani.

No, na legalan i legitiman način gosp. Bošnjak koji je u prvom redu za podjelu krivice, zajedno sa ministrima pravosuđa, će dobiti par kaznenih bodova i mirno otići u mirovinu. Ako uporedimo, njegova odgovornost je kao i odgovornost prekršitelja prometnog zakona, a o odgovornosti njegovih pretpostavljenih nepotrebno je govoriti jer oni nisu ni za šta odgovorni, osim za kresanje proračuna Federacije i institucija BiH.

Ako, pogledamo preko Sarajeva i odemo malo do Tuzle, gdje ugledni sarajevski profesori Pravnog fakulteta, mislim falsifikatori, prodavači ispita, te seksualni manijaci, onda vidimo ponovo istu stvar. Vidimo korumpiranu pravosudnu vlast.

Zaista mi nije jasno, a toliko je logično, da sam sebe pitam - da li sam lud ?

Zamislite situaciju, Jasmin Mašić, posrednik između profesora i studentica, odnosno čovjek koji u zamjenu za položeni ispit ugovara susrete između profesora i studentica, ili uzima novce u dogovoru sa profesorima, sjedi u zatvoru, što debelo pokazuje da je krivično djelo počinjeno, a profesori koji su izvršioci krivičnog djela uživaju u plodovima svog bezobrazluka, još se takvim ljudima da mogućnost da školuju buduće pravnike. Pa, tko je ovde lud?

Ovo su jednostavni primjeri od brojnih pravosudnih gafova. Osnovna poluga za odlično funkcioniranje kriminala i korupcije u BiH je pravosuđe. Možeš činiti šta god poželiš, no ako te nema tko pozvati na odgovornost iz raznoraznih razloga, onda slobodno nastaviš započeto, jer to što radiš zasigurno je podržano od tvoje omiljene političke stranke. Daj mi da pogađam koje!

Ukoliko i vi želite poslati tekst instrukcije za slanje tekstova možete pročitati ovdje.