|

Ko je odgovoran za propuste u radu predsjednika RS-a?

Ko je odgovoran za propuste u radu predsjednika RS-a?
0
F
FENA
11.11.2008. u 14:31
0
komentara
0

dijeljenja
Ko je odgovoran za propuste u radu predsjednika RS-a?
Narodna skupština Republike Srpske usvojila je danas izvještaj skupštinskog Odbora za reviziju u kojem se traži utvrđivanje odgovornosti za propuste načinjene u procesu investiranja javnog novca u radu Službe predsjednika RS-a u prošloj godini.
U izvještaju Odbora za reviziju se naglašava i da će Glavna služba za reviziju javnog sektora pratiti provođenje mjera otklanjanja uočenih nepravilnosti nakon revizije poslovanja Službe predsjednika u 2007.godini.

Glavni revizor javnog sektora RS-a Boško Čeko kazao je u obraćanju poslanicima da je Služba predsjednika RS-a u skladu sa zakonom, u roku, sačinila plan otklanjanja uočenih nedostataka u svom radu te dostavila i izvještaj koje je mjere već poduzela.

Čeko je kazao da se Služba predsjednika RS-a u svom radu u 2007. nije pridržavala Zakona o javnim nabavkama, posebno u dijelu gdje se koristila takozvanim odredbama tajnosti prilikom sklapanja ugovora.

Čeko je rekao da je u radu Službe predsjednika RS-a bilo odstupanja i kada je u pitanju obračun plaća, troškovi prezentacije ili stavke izvršenja budžeta.

Podsjećamo, revizija je utvrdila i da je za obnovu zgrade SDK-a u Palaču predsjednika utrošeno oko 11 miliona KM.

Glavna služba za reviziju utvrdila je nepravilnosti u svim sektorima - izvršenju budžeta, rekonstrukciji zgrade i radu fondacije za stipendiranje studenata “Dr. Milan Jelić”.

Nakon što je revizorski izvještaj objelodanjen otkriveno je da je generalni sekretar Službe predsjednika RS-a Mile Stojić, koji je i smijenjen s te funkcije, imao ugovor za plaćanje njegove stanarine koji nije bio u skladu sa zakonom.

Ugovor je sklapan mjesečno na iznos od 2.500 hiljade maraka, a zakon kaže da se za državne službenike ugovor o zakupu stana sklapa do 600 maraka, a ostalo treba da snosi pojedinac.

Tokom rasprave poslanici su podržali stav da se za propuste koji su utvrđeni tokom revizije trebaju procesuirati svi odgovorni.
Prijavi grešku


Komentari (0)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...

Trenutno nema komentara na ovaj članak.