Šta se krije iza
121

Ko je "N. N. osoba" koja je SDP-u obećala podršku SDA i dovela u pitanje ideju Bh. bloka

R. D.
Ilustracija: Klix.ba
Ilustracija: Klix.ba
Prisustvo famozne "N. N osobe", koju svi spominju, a ni Denis Zvizdić joj ne smije izreći ime, najjači je začin najveće afere posljednjih godina, one u predmetu "Respiratori". Bez jedne takve osobe nemoguće je objasniti jučerašnji sunovrat Bh. bloka u Mostaru.

I najbolji poznavatelji mostarskih i bh. političkih prilika ostali su frapirani nakon fijaska kroz koji je prošao Bh. blok jučer u Mostaru. Dvije kandidature jedne političke opcije, insistiranje Armana Zalihića te kasnije nemušto pravdanje kroz "matematiku" koja jednostavo nije postojala, daju za pravo onima koji kažu da iza svega stoji bar jedno lažno obećanje i posljedično "nasankavanje" nošeno mladalačkim političkim ambicijama.

Matematika je jasna, kandidat u prvom krugu najnevjerovatnijih izbora za gradonačelnika kojim smo svjedočili završava s istim epilogom bez obzira na to da li je dobio 0, 2, 5 ili 7 glasova, jer Koalicija za Mostar i HDZ imaju vlastitih 11, odnosno 13 glasova dovoljnih da njihovi Zlatko Guzin ili Mario Kordić prođu u drugi krug.

Tako je bilo u petak kad im je konkurirala Irma Baralija, tako je bilo jučer kad su imali dva protukandidata, tako bi bilo u svakom scenariju bez podrške SDA kandidatu Bh. bloka.

Svi koji su u Zalihićevoj kandidaturi vidjeli dublji smisao i koji su tu akrobaciju provjeravali kod lidera SDA u Hercegovini, u tom satu između kandidature i izbora, dobijali su isti odgovor - Koalicija za Mostar ostaje kod svog kandidata Zlatka Guzina i tu se ništa nije promijenilo.

SDA-ovo ostajanje u sali, nepristanak na prekid sjednice prije glasanja u prvom krugu i egzekucija kroz eliminaciju kandidata Bh. bloka, kojima preostaje samo međusobno optuživanje po društvenim mrežama i ismijavanje od šire javnosti jasan su znak da je i iza jedne tajne agende - obećanja N. N. osobe, postojala još neka tajnija.

Jer sudar iluzornih obećanja i ambicija za posljedicu ima pucanje Bh. bloka u Mostaru, ali i dovođenje cijele te političke ideje pod dosad najveći znak pitanja. Da li će na Mostaru pući cijela ideja te se evidentna kriza preliti i na druge gradove i kantone, gdje sarađuju iste stranke, vrijeme će pokazati, ali da su u Mostaru grubo izigrani, svi su jasno vidjeli.