Reakcija
0

Ko je kriv za finansijsku situaciju: Regionalna advokatska komora odgovorila Vladi HNK

Klix.ba
Foto: Arhiv/Klix.ba
Foto: Arhiv/Klix.ba
Regionalna advokatska komora Mostar reagirala je informacije iz Vlade Hercegovačko-neretvanskog kantona, u posljednjih nekoliko mjeseci, a u kojim se kao krivci za financijsku situaciju u kantonu smatraju advokati.

''Ističemo da se već duži period Vlada HNK provodi kampanju, kojom se nastoji dati iskrivljena slika o aktuelnoj financijskoj situaciji unutar HNK i odgovornosti advokata prema toj problematici, a koja ima za cilj da našteti ugledu i časti odvjetnika i njihove časne profesije te skrene pažnja sa dugogodišnjeg neizvršavanja obaveza po sudskim presudama koje je HNK morao izvršiti. Simptomatično je da kod objave ovakvih navoda od strane medija, bilo pisanih ili elektronskih, nikada nije zatraženo izjašnjenje na ove navode od druge strane, odnosno advokata", naveli su iz ove komore.

Podsjećaju da svaka presuda protiv HNK znači ujedno i nezakonitost ili povredu prava koju je isti počinio i na taj način ugrozio ljudska prava i slobode, zbog čega su advokati po nalogu svojih stranaka morali pokretati postupke pred sudom.

"Naime, nastala situacija je isključivo odgovornost organa i osoba koje su obnašale dužnost unutar struktura HNK, no odgovornost istih Vlada se ne spominje nego traži krivce na drugoj strani i to onih koji su zbog ovakvog postupanja bili prisiljeni potražiti pravdu putem suda. Nemala odgovornost za tešku financijsku situaciju, kao i dugogodišnje trajanje postupaka koji su se nagomilali, kako zbog glavnog duga, tako i zakonskih zateznih kamata, kao i troškova postupka, leži na onima koji zastupaju HNK odnosno na Pravobraniteljstvu kantona", saopćili su.

Pravobraniteljstvo kantona, kako navode, u apsolutno svakom postupku ulaže sva procesna sredstva sa ciljem odugovlačenja isplate i ostvarivanju prava oštećenih, iako znaju da je izvršenje sudskih odluka neminovno, kaže se, između ostalog u saopćenju.