Izvještaj CCI-a za 2012.
77

FOTO / Ko je imao najviše izostanaka u Skupštini i koliko je još zadužen Kanton Sarajevo

Piše: Nedžad Jamaković
Foto: F. K./Klix.ba
Foto: F. K./Klix.ba
Prekompozicije vlasti, raskidi koalicija, smjene ministara, promjene skupštinske većine, nepostizanje dogovora sa sindikatima, izvršne presude po tužbama budžetskih korisnika, loša budžetska situacija... utjecali su da se 2012. godina okonča bez rebalansa, bez budžeta i programa rada za 2013. godinu, uz Odluku o privremenom finansiranju potreba, sa deficitom od minimalno 120 miliona u Kantonu Sarajevo (koji, doduše, nije napravljen samo u prošloj godini).
Miloš Karišik i Dario Jovanović (Foto: Feđa Krvavac/Klix.ba)
Miloš Karišik i Dario Jovanović (Foto: Feđa Krvavac/Klix.ba)
Naveo je to na konferenciji za medije u Sarajevu Dario Jovanović, projekt koordinator Centara civilnih inicijativa prezentujući godišnji izvještaj o monitoringu rada Vlade i Skupštine Kantona Sarajevo za 2012. godinu.

"Pregovori o izboru novog saziva Vlade rezultirali su sa dva mjeseca izgubljenog vremena u radu Skupštine KS koja je potvrdila novi saziv Vlade KS 21. novembra. Uz dvomjesečnu pauzu za godišnje odmore, Skupština KS je u prošloj godini imala pauzu u radu od 4 mjeseca. U pogledu realizacije Programa rada za 2012. godinu bilježi se niži stepen u odnosu na prethodnu, 2011. godinu. Stalno kašnjenje početka sjednica, duža trajanja diskusija, češće replike od dozvoljenog, verbalni dueli između zastupnika, napuštanje sjednica u vrijeme glasanja... nameću potrebu za dosljednim poštivanjem Poslovnika o radu i etičkog kodeksa radi stvaranja radnog ambijenta za rješavanje gorućih problema građana KS", istakao je konsultant za monitoring CCI-a Miloš Karišik.

Nova kriza vlasti lako moguća

Vlada KS je do izglasavanja nepovjerenja 21. septembra održala 40 sjednica i zabilježila realizaciju Programa rada za 2012. godinu od 68 posto, a do kraja godine taj se procent, uključujući rad u tehničkom mandatu te rad novog saziva Vlade popeo na 73,5 posto, dok je Skupština pratila rad Vlade te su imali realizaciju 71,1 posto. Sve svoje obaveze iz Programa rada do izglasavanja nepovjerenja u potpunosti su realizovali Ministarstvo za rad i socijalnu politiku te Ministarstvo kulture i sporta, dok je najmanje efikasno bilo Ministarstvo saobraćaja sa tek 38,90 posto realizacije planiranog.

"Izrazito heterogen sastav nove skupštinske većine i novog saziva Vlade KS u kojoj nijedna strana nema natpolovičnu većinu, s jedne strane može predstavljati primjer demokratičnosti i pluralizma, jer mora doći do kompromisnih rješenja bez preglasavanja. Međutim, s druge strane, ukoliko se zanemare i ne stave u prvi plan interesi građana KS, a umjesto njih preovladaju lični i stranački interesi, vrlo brzo može doći do nove krize vlasti s obzirom na tijesnu skupštinsku većinu od 18 poslanika", navode iz CCI-a.

Foto: Feđa Krvavac/Klix.ba
Foto: Feđa Krvavac/Klix.ba

Dodaju kako je pred novom koalicijom, skupštinskom većinom i Vladom zadatak za hitno rješavanje nagomilanih problema (komunalnih pitanja, javnog gradskog prijevoza, budžetskog deficita...). Prvi ispit će biti usvajanje realnog i stabilizirajućeg budžeta za 2013. godinu, osiguravanje finansijske discipline, postizanje dogovora sa sindikatima i revidiranje kolektivnih ugovora, kako bi se spriječile nove tužbe i osigurala likvidnost kantona.

Mašović i Tanović najviše izostajali

Karišik je istakao još neke zanimljive pokazatelje, pa je navedeno da se Kanton zadužio u 2012. za novih 26 miliona KM kredita. Naveo je i kako je poslanički paušal u Skupštini KS u visini prosječne plaće u Federaciji BiH, odnosno 837,37 KM, dok je plaća profesionalnog zastupnika u Skupštini KS 1.415 KM. Polovina poslanika, odnosno njih 17, prisustvovalo je svim sjednicama Skupštine, dok su najviše izostanaka imali Amor Mašović i Danis Tanović (po osam), Selma Filipović i Nermin Pećanac (po pet). Amor Mašović, Kemal Ademović i Mirjana Malić nisu postavili nijedno poslaničko pitanje niti su pokrenuli ijednu inicijativu u 2012. godini.

Na kraju, iz CCI-ja su pozvali sve građane da se dodatno informišu o radu svih skupština i poslanika i delegata u njima, posjećujući Virtuelni parlament, u kojem se, na jednom mjestu, nalazi 16 skupštinskih sala i više 600 poslaničkih kancelarija lako dostupnih građanima. Građani, pored informisanja, mogu uspostaviti komunikaciju sa svojim predstavnicima u vlasti, postavljati im pitanja, sugerisati inicijative, diskutovati o važnim problemima ili razgovarati s poslanicima ili međusobno. Do Virtuelnog parlamenta možete doći na ovoj adresi.