Čeka imenovanje
68

Ko je Dick Schoof, izgledni premijer Nizozemske: Bivši obavještajac koji je nadzirao džamije

B. R.
Dick Schoof, mandatar za premijera Nizozemske (Foto: EPA-EFE)
Dick Schoof, mandatar za premijera Nizozemske (Foto: EPA-EFE)
Izgledno je da će Dick Schoof biti premijer nove, desničarske Vlade Nizozemske. Njegov nedostatak političkog iskustva je u oštroj suprotnosti njegovom liberalnom prethodniku Marku Rutteu koji je premijer bio od 2010. i koji je bio utjecajan u Evropskoj uniji.

Bivši obavještajni šef Schoof bi za premijera trebao biti imenovan krajem juna ili početkom jula ove godine. Schoof je poznat Nizozemcima, ali je većini ostalih Evropljana nepoznat. Bio je šef Nacionalne koordinacije za sigurnost i borbu protiv terorizma (NCTV) te generalni sekretar u Ministarstvu pravde i sigurnosti.

Iako nije bio član niti jedne stranke, Schoof je 30 godina bio povezan sa socijaldemokratskom strankom PvdA. Prije pet godina je prekinuo tu vezu, a kao razlog za to je istakao da više ne osjeća bliskost s njihovim stavovima.

Ovaj 67-godišnji fanatični maratonac će predvoditi koaliciju kojom dominira radikalna desničarska Slobodarska stranka (PVV) Geerta Wildersa. U koaliciji su i konzervativni NSC, stranka farmera BBB i liberalni VVD.

Schoof je na jučerašnjoj konferenciji za medije izjavio da će težiti da kao premijer predstavlja sve građane Nizozemske, želeći ukazati da nije povezan samo s PVV-om. Smatra da bi nova vlada mogla donijeti program koji će biti "odličan za sve Nizozemce".

Studirao je urbanizam, a karijeru je započeo u Asocijaciji nizozemskih općina. Tokom rada u obavještajnoj služi, nadzirao je džamije i islamske organizacije. Stephan van Baarle, čelnik stranke Derla koja zastupa i manjine, smatra da NCTV, koji je vodio i Schoof, nije vidio muslimane kao saveznike, već kao potencijalnu opasnost.

Čak i pojedine desničarske stranke, među kojima je Forum za demokratiju, smatraju da je neprihvatljivo da premijer bude osoba za koju tvrde da je špijunirala ljude, prenosi Euronews.