Večeras se odlučuje
14

Ko će biti potpredsjednici ako sarajevsku SDA bude vodio Efendić, a ko ako pobijedi Prevljak

Klix.ba
Foto: D. Ć./Klix.ba
Foto: D. Ć./Klix.ba
U Sarajevu će se večeras birati novi predsjednik Kantonalnog odbora SDA, a u utrci za ovu funkciju su dva nova kandidata, Semir Efendić i Fikret Prevljak. Jedan od njih bi na poziciji predsjednika KO SDA trebao naslijediti Asima Sarajlića.
Kantonalni odbor SDA Sarajevo je poslije Predsjedništva i Glavnog odbora

organ stranke koji privlači najviše pažnje. U proceduri se između desetak predloženih kandidata izbor sveo na dva koji su imali dovoljan broj kandidatura da bi mogli ići dalje u proces.

Kad je riječ o izborima unutar SDA treba naglasiti da su unutarstranački izbori krenuli obrnutim redom. Prvo se desio Kongres na kojem su izabrani predsjednik stranke i Predsjedništvo pa tek onda niži stranački organi. Prvi put od nastanka ove stranke došlo je do situacije da novoizabrani organi stranke na svim nivoima ne učestvuju u izboru centralnih organa jer su oni već zabrani.

No, možda i zanimljivije od samih kandidata za predsjednika jeste izbor budućih potpredsjednika gdje se otprilike znaju imena potencijalnih kandidata u slučaju izbora Prevljaka ili u slučaju izbora Efendića za predsjednika KO SDA Sarajevo. Po tome se može i vidjeti da se radi od dva potpuno različita koncepta.

Naime, ukoliko bude izabran Prevljak, potencijalni kandidati za potpredsjednike koji se biraju su Sebija Izetbegović, Mahir Dević, Haris Zahiragić, Eldar Čomor i Ibro Berilo.

A ukoliko bude izabran Efendić, potencijalni potpredsjednici su Abdulah Skaka, Aljoša Čampara, Hazim Bahtanović, Hamdo Ejubović i Jasmina Biščević-Tokić.

Dakle, na osnovu imena za kandidate za potpredsjednike mogu se vidjeti dvije grupacije općinskih odbora.

Tako imamo vangradske općinske odbore Trnovo, Hadžići, Ilidža, Ilijaš i Vogošća, koji su uz Novo Sarajevo za predsjednika kandidovali Prevljaka koji je uz to izjavio da ima podršku predsjednika stranke Bakir Izetbegovića.

S druge strane su tri gradska odbora u kojima Prevljak nije dobio prijedlog da bude predsjednik, a to su opcinski odbori Stari Grad i Novi Grad koji su predložili Efendića, i općinski odbor Centar koji je za predsjednika predložio Aljošu Čamparu, ali se Čampara povukao u korist Efendića kojem je javno dao podršku.

Treba naglasiti i da gradski odbori imaju i znatno veći broj delegata izborne skupštine od vangradskih, a što se određuje prema broju osvojenih glasova SDA u pojedinim općinskim odborima na zadnjim izborima.