Državne institucije
11

Ko će biti novi direktor Direkcije za evropske integracije? Konkurs raspisan, a pozicija pripala SDP-u

B. R.
Ilustracija © Shutterstock
Ilustracija © Shutterstock
Raspisan je javni oglas za prijem direktora Direkcije za evropske integracije (DEI), a ta pozicija je, kako saznajemo, u raspodjeli državne vlasti pripala SDP-u.

Javni oglas je objavljen na internetskoj stranici Agencije za državnu službu Bosne i Hercegovine i otvoren je do 27. aprila. Direkcija je ključna institucija za integraciju u Evropsku uniju, a postala je još značajnija nakon što je zemlja dobila status kandidatkinje za članstvo u EU.

Odgovorna je za koordinaciju procesa i aktivnosti institucija u procesu pristupanja Uniji. Konkretno, to se odnosi na ispunjavanje obaveza, usklađivanje zakonodavstva s pravnom stečevinom EU, finansijsku pomoć EU, prevođenje propisa i drugih dokumenata.

Trenutni direktor DEI-ja je Edin Dilberović. Kako saznajemo, ova institucija je u raspodjeli državne vlasti pripala SDP-u u kojem su već napravili izbor potencijalnih kandidata. Izabrani direktor će imati neto platu u iznosu od 4.000 KM.

S obzirom na značaj institucije i kandidatski status za članstvo, velika je odgovornost na vlasti ko će biti njen direktor.