Procedura u toku
2

Ko će biti nove sudije Ustavnog suda FBiH: OHR i OSCE iznijeli svoja očekivanja o procesu

I. Č.
Foto: Arhiv/Klix.ba
Foto: Arhiv/Klix.ba
VSTV BiH uputio je rang listu, sa 18 imena i prezimena, predsjedniku Federacije BiH Marinku Čavari u sklopu procedure imenovanja trojice sudija Ustavnog suda FBiH. OHR i OSCE očekuju da će procedura biti provedena u skladu s najvišim standardima.

Prema proceduri bi trebalo da predsjednik Čavara imenuje tri kandidata s liste, da bi potom imena bila proslijeđena na potvrđivanje Parlamentu FBiH. Procedura, koju OSCE pozorno prati, bi ubrzo mogla biti privredena kraju.

No, nije isključena ni mogućnost da se cijela procedura odgodi do formiranja nove vlasti na nivou Federacije BiH.

Najbolje su ocijenjeni, kako saznajemo iz izvora u VSTV-u, Ajša Softić, Sena Uzunović, Meliha Mujezinović-Katana, Ljubomir Ožegović i Dubravko Čampara.

Kandidati za sudije Ustavnog suda FBiH su još i predsjednik Općinskog suda u Tuzli Muhamed Tulumović, pomoćnik ministra pravde BiH Mustafa Bisić, sekretar Doma naroda Parlamenta FBiH Izmir Hadžiavdić, tužitelj Mirko Miličević i ombudsmen Jasminka Džumhur. VSTV ih je ocijenio kao vrlo dobre ili dobre kandidate.

VSTV je konkurs za upražnjene pozicije u Ustavnom sudu FBiH objavio još u oktobru 2017. godine, ali se od tada ništa nije desilo, sve dok predsjednica Ustavnog suda FBiH nije uputila pismo žalbe međunarodnoj zajednici, izvršnoj vlasti, te VSTV-u.

Predstavnici Misije OSCE-a u Bosni i Hercegovini su u odgovoru za Klix.ba istakli kako shodno pravilima o sastavu Suda propisanim Ustavom Federacije BiH očekuju da predsjednik i potpredsjednici FBiH pažljivo razmotre kvalitet kandidata te uzmu u obzir aspekt ravnopravnosti spolova.

"Misija OSCE-a u BiH prati rad Visokog sudskog i tužilačkog vijeća BiH i prati rad ustavnih sudova u BiH i provedbu njihovih odluka". stoji u odgovoru Misije OSCE-a u Bosni i Hercegovini.

Ovim povodom kontaktirali smo i Ured visokog predstavnika međunarodne zajednice (OHR) u BiH s pitanjem da li očekuju od predsjednika i potpredsjednika FBiH da predlože najbolje rangirane kandidate ili su prihvatljivi i kandidati sa slabijim ocjenama.

"OHR očekuje od predsjednika i potpredsjednika Federacije BiH i od Parlamenta Federacije BiH da vrše svoje nadležnosti u skladu sa Ustavom Federacije i da osiguraju imenovanje sudija na upražnjena mjesta u Ustavnom sudu FBiH i Vijeću za vitalni nacionalni interes što je prije moguće, u skladu sa najvišim standardima", kazali su nam iz OHR-a.

Inače, OHR je i u ranijem periodu, posebno za vrijeme mandata bivšeg predsjednika FBiH Živka Budimira i potpredsjednika FBiH Mirsada Kebe i Svetozara Pudarića, aktivno nadgledao ponašanje federalnih funkcionera kada je riječ o izboru sudija Ustavnog suda FBiH.

Sudije Ustavnog suda predlaže predsjednik Federacije FBiH, uz saglasnost potpredsjednika, a za imenovanje je potrebna potvrda većina delegata u Domu naroda Parlamenta FBiH koji su prisutni i glasaju.