Istek mandata
0

Ko će biti nasljednik Wigemarka: Na konkurs se javilo 12 osoba

Piše: A. D.
Foto: K. S./Klix.ba
Foto: K. S./Klix.ba
Šefu Delegacije Evropske unije u BiH i specijalnom predstavniku EU u našoj zemlji Lars-Gunnaru Wigemarku 31. avgusta ove godine, formalno pravno, istječe mandat. No, kako saznaje Klix.ba, EU je uveliko raspisala konkurs na kojem se javilo 12 osoba iz različitih evropskih država.

"BiH će uskoro dobiti novog specijalnog predstavnika EU u BiH, budući da aktuelnom, Lars-Gunnaru Wigemarku, istječe mandat. Na konkurs se javilo 12 kandidata. Još je službena tajna iz kojih zemalja dolaze. Jedno je sigurno, birat će se osoba koja nije iz šire regije", rekao nam je izvor iz Evropske komisije.

Wigemark je na ovoj poziciji imenovan 1. marta 2015. godine, a krajem juna 2018. Vijeće Evropske unije mu je produžilo mandat za 14 mjeseci, do 31. avgusta 2019. godine.

Wigemark ima više od 30 godina iskustva u švedskim i europskim diplomatskim službama. U više je navrata obnašao dužnosti u inozemstvu, među ostalim u Moskvi i Washingtonu, te je radio na širokom rasponu pitanja tijekom svojeg mandata na čelu Odjela za sigurnosnu politiku u Evropskoj komisiji i u području razvojne suradnje i upravljanja.