Predstavljeno sedam naslova
0

FOTO / Knjige profesora Filozofskog fakulteta u elektronskoj formi

Piše: A. Dž.
Filozofski fakultet u Sarajevu predstavio je danas sedam knjiga koje su u elektronskoj formi dostupne na portalu za e-izdavaštvo.
Foto: Feđa Krvavac/Klix.ba
Foto: Feđa Krvavac/Klix.ba
Filozofski fakultet je prije 14 mjeseci pokrenuo projekt elektronskog izdavaštva naučnih i obrazovnih djela svojih profesora kako bi ubrzao proces razmjene znanja i pružio efikasne obrazovne usluge svojim studentima. Prema riječima Ive Komšića, dekana Filozofskog fakulteta, riječ je o značajnom projektu koji predstavlja evoluciju u našem akademskom miljeu.

"Projekt objavljivanja knjiga u elektronskoj formi je nastao kao inicijativa snaženja naučno-istraživačkog rada na Filozofskom fakultetu. Oformili smo poseban portal gdje se nalaze samo elektronska izdanja nastavnika našeg fakulteta i do sada smo objavili sedam knjiga", kazao je Jasmin Džindo, prodekan za naučno-istraživački rad i međunarodnu saradnju.

Foto: Feđa Krvavac/Klix.ba
Foto: Feđa Krvavac/Klix.ba
Dodaje kako statistički podaci govore da je pokretanjem e-izdavaštva napravljena fantastična stvar.

"Naša stranica sa e-izdanjima je do sada posjećena 16.000 puta. Napravljeno je 5.200 downloada, odnosno 400 skidanja knjiga mjesečno, što je zaista fantastičan podatak. Još fascinantnije je to da su stranicu posjećivali korisnici iz 40 zemalja svijeta. Zanimljivo je da imamo downloade iz Kine, Malezije, Čilea, Argentine pa sve do Meksika", kazao je Džindo.

Ovim projektom su, prema njegovim riječima, postignuti višestruki efekti. Kao prvo, bh. i svjetska naučna javnost obogaćene su kvalitetnim i brzim prezentiranjem naučnih dostignuća nastavnika Filozofskog fakulteta te im je omogućena interakcija sa svjetskom naučnom zajednicom.

Foto: Feđa Krvavac/Klix.ba
Foto: Feđa Krvavac/Klix.ba
"Ovim činom je Filozofski fakultet ostvario temeljne ciljeve preobražaja u jednu modernu i funkcionalnu naučno-istraživačku obrazovnu instituciju. Ušli smo u red visokoškolskih ustanova koje svoje principe rada zasnivaju na modernim, naučnim i tehnološkim procesima i rad podastiru pred oči svjetske javnosti", rekao je Džindo.

Danas je predstavljeno sedam novih e-izdanja koja se mogu preuzeti na stranici www.ff-eizdavastvo.ba. Riječ je o knjigama "Revolucija stare Helade i Rimske Republike", "Antiqvi homines Bosnae" i "Rimski vuk i Ilirska zmija. Posljednja borba", autora doc. dr. Salmedina Mesihovića, zatim "Statistika u psihologiji, priručnik za studente", doc. dr. Nermina Đape i Ratka Đokića, "Portret misli estetičara Ivana Fochta, Filozofija i estetika pred tajnom umjetničkog bića", prof. dr. Fatime Lačević, "Orientology. The Universe of the Sacred Text", akademika dr. Esada Durakovića i "Strategije učtivosti u turskom jeziku", autorice doc. dr. Sabine Bakšić.