BiH
4

Knjiga Jasmina Odobašića o masovnim grobnicama predstavljena u Krajini

FENA
Knjiga kao dokument (Foto: DavorinSekulić/Klix.ba)
Knjiga kao dokument (Foto: DavorinSekulić/Klix.ba)
Knjiga "Hiljadu grobnica u Bosanskoj krajini 1992-1995" autora Jasmina Odobašića iz Instituta za nestale osobe u Bosni i Hercegovini predstavljena je sinoć prvi put u Krajini, u Prijedoru, gradu sa čijeg je područja tokom rata stradao veliki broj ljudi i na koje se, među ostalima, značajnim dijelom odnosi ovo autorovo štivo.

U obimnom Odobašićevom materijalu, 247 stranica posvećeno je prijedorskim stradalnicima.

O dokumentarističkom i povijesnom značaju knjige govorili su: prof. dr. Nenad Tanović, Šemsudin Mehmedović koji je finansijski podržao ovaj veliki autorov projekt i Rezak Hukanović, pjesnik i književnik, bivši ratni logoraš na području Prijedora.

Promocija je održana u amfiteatru Čaršijske džamije.

Ova knjiga Jasmina Odobašića, dugogodišnjeg pregaoca u procesu traženja nestalih u proteklom ratu u BiH, ima povijesno-dokumentarni značaj jer pruža široki prikaz o razmjerama ratnih zločina u Krajini.

Autor daje podatke o 1.132 grobnice umorenih žrtava na tom području, od toga 128 masovnih, 116 zajedničkih i 886 pojedinačnih te o 4.697 žrtava čiji su posmrtni ostaci ekshumirani a dosad identificirano 4.016, među njima 314 žena, 136-oro djece, ubijenih stogodišnjaka, slijepih i gluhonijemih osoba, logoraša bačenih u jame i rudnike...

Obimnost materijala natjerala je Odobašića da ga 'podijeli' i iznese odvojeno kroz prikaz 20 općina Bosanske krajine.

Za svaku općinu je dao i kulturno-historijski pregled, demografsku strukturu uoči rata, broj grobnica, naveo sve grobnice iz kojih su od 1995. do 2013. ekshumirani posmrtni ostaci. Naveo je također imena identificiranih osoba, starosnu dob i spol, podatke o djeci i ženama.

Za veći broj grobnica su dati i originalni zapisnici sudova i tužilaštava sačinjeni u vrijeme ekshumacije.

Knjiga sadrži i poglavlje o ratnim logorima.

Odobašić se bavio detaljima poput koordinata većine grobnica navedenih u njegovom djelu.

Knjiga je ranije promovirana u Sarajevu i Maglaju.