Direktor WHO-a za Evropu
16

Kluge o pandemiji u BiH: Vidim svjetlo na kraju tunela, ali Indija opominje da nema opuštanja

M. G.
Foto: T. S./Klix.ba
Foto: T. S./Klix.ba
Direktor Regionalne kancelarije Svjetske zdravstvene organizacije (WHO) za Evropu Hans Kluge održao je konferenciju za medije nakon današnje posjete delegacije WHO-a našoj zemlji.

Nakon dašnjeg sastanka s predsjedavajućim Vijeća ministara BiH Zoranom Tegeltijom i premijerima FBiH i RS-a Fadilom Novalićem i Radovanom Viškovićem Kluge je iskazao zahvalnost svima koji su stali na prvu liniju u borbi protiv pandemije.

"Htio bih da pohvalim zdravstvene vlasti kada je riječ o koordinaciji u borbi protiv koronavirusa u BiH. WHO želi da sarađuje sa svim nivoima vlasti, kako bi se zdravlje stavilo na vrh političkih prioriteta", kazao je Kluge.

Dodao je da će WHO i dalje raditi na zagovaranju distribucije vakcina, kao i nastaviti propagirati važnost njihove pravedne raspodjele u panevropskoj regiji.

"Moramo svi shvatiti da ovo nije rutinska nego hitna imunizacija koja se bori protiv globalne pandemije. Jedini način da što prije okončamo pandemiju je solidarnost. Vidim svjetlo na kraju tunela, međutim nije vrijeme za opuštanje, ono što se trenutno dešava u Indiji može se desiti svugdje. Ukoliko se mjere naglo popuste, problem se lako može vratiti", istakao je Kluge.