BiH
0

Kluba Bošnjaka i Kluba Hrvata podržali federalni budžet, Klub Srba uložio tri amandmana

FENA
Klub Bošnjaka i Klub Hrvata u Domu naroda Parlamenta Federacije Bosne i Hercegovine podržali su danas budžet Federacije onako kako ga je predložila Vlada FBiH, dok je Klub Srba u ovom domu na spomenuti budžet uložio tri amandmana, koji se odnose na egzistencijalne potrebe povratnika, izbjeglica i raseljenih.

Federalni premijer Nedžad Branković izrazio je očekivanje da će se "kroz kvalitetnu raspravu doći danas do budžeta" i kazao da će se Vlada "oficijelno izjasniti o amandmanima". Ponovio je kako je i jučer na Predstavničkom domu Parlamenta FBiH kazao da će u zakonu o izvršenju federalnog budžeta za 2008. biti napisani kriteriji o raspodjeli budžetskih sredstava.

Nakon rasprave o Prijedlogu budžeta FBiH za 2008. godinu, delegati raspravljaju o prijedlogu zakona o njegovom izvršenju.

Delegat Svetozar Pudarić smatra da se "ovaj budžet i uloga Parlamenta pri njegovom usvajanju sve više sužava". Zatražio je da Parlament potvrdi kriterije za raspodjelu sredstava prije donošenja samog zakona o izvršenju budžeta, ili će se, naglasio je, s tim novcem čekati dok se ne usvoji zakon.

Delegati su na početku današnje 5. vanredne sjednice Doma naroda većinom glasova prihvatili prijedlog Vlade FBiH da se Prijedlog budžeta FBiH za 2008. i Prijedlog zakona o izvršenju budžeta FBiH za 2008. godinu razmatraju po hitnom postupku. Delegati treba da se izjasne i o Prijedlogu zakona o porezu na dobit.

Ovi dokumenti su usvojeni jučer od Predstavničkog doma Parlamenta FBiH, a da bi postali operativni, mora ih u istom tekstu odobriti i Dom naroda. Federalni premijer je na toj sjednici kazao da se veliki dio uloženih amandmana može realizirati kroz prijave na javne pozive koje će uputiti resorna ministarstva, te dodao da ih zbog konstrukcije samog budžeta Vlada nije mogla prihvatiti.

Predloženi budžet FBiH za 2008. je 1.757.614.878 KM, u odnosu na 1.586.276.529 KM ovogodišnjeg rebalansiranog budžeta.