"Acta, non verba"
84

Klub vijećnika SDA: Hadžibajrić nije ponudio nijedno ozbiljno rješenje za Bentbašu

M. G.
Foto: D. S./Klix.ba
Foto: D. S./Klix.ba
Povodom današnje pres konferencije načelnika Općine Stari grad Ibrahima Hadžibajrića, reagirali su iz Kluba vijećnika SDA u Općinskom vijeću Stari Grad, rekavši da Hadžibajrić, iz mandata u mandat, govori o bazenima na Bentbaši, a da pri tome nikada nije ponudio niti jedno ozbiljno rješenje.
"Jedini put kada je ponudio neku vrstu rekonstrukcije Bentbaše, Općinsko vijeće je većinom glasova odbilo taj prijedlog. Razlog odbijanja, naravno nisu bile neistine koje načelnik iznosi, nego činjenica da je navodnog investitora doveo na sjednicu Općinskog vijeća bez ikakve najave. Tom prilikom, vijećnici su na samoj sjednici dobili samo jedan papir A4 formata, u formi pisma namjere, a na osnovu kojeg su prema prijedlogu načelnika, bazene Bentbaša trebali da dodjele tom 'investitoru' na period od 40 godina, za iznos od 1 KM mjesečno" navode iz SDA.

Također navode da imovinsko-pravni odnosi na tom području nisu rješeni, jer je u pitanju područje vakufa Isa-begove Zavije, što je bio još jedan od razloga odbijanja Načelnikovog, u najmanju ruku, sumnjivog prijedloga.

"Jedini ispravan način na koji se može dodijeliti vrijedno javno dobro, a nakon rješavanja svih imovinskih odnosa, jeste da se raspiše javni poziv, na kojem će se investitoru sa najboljom ponudom transparentno dodijeliti bazeni na komercijalno korištenje. Takav zaključak je i donijelo Općinsko vijeće, a kojim se ovlašćuje načelnik da raspiše javni poziv, što on, kao što vidite, nije uradio već tri godine", navodi se u saopćenju.

Kluba vijećnika SDA u Općinskom vijeću Stari Grad zaključio je da je "Hotel Hilton” na mjestu zgrade Feroelektra kod Katedrale, dovoljan pokazatelj o načelnikovim “investitorima” i prodaji javnog dobra.