"Prlić i ostali"
0

Klub utemeljitelja HDZ-a: Zločinački poduhvat nije i ne može biti odbrana BiH

Piše: R. D.
Foto: Klix.ba
Foto: Klix.ba
Dan poslije izricanja pravosnažne haške presude u slučaju "Prlić i ostali" gdje je rukovodstvo tzv. Herceg-Bosne osuđeno na 111 godina zatvora, konferenciju za medije tim povodom održao je Klub utemeljitelja HDZ-a BiH.

Utemeljitelji su u svom stavu izrazili saučešće porodici Slobodana Praljka, odbacili presudu te se zapitali da li je odbrana BiH zločinački poduhvat.

Izjavu u ime Kluba utemeljitelja pročitao je njegov predsjednik Rade Bošnjak, kazavši na početku da suosjećaju sa svim žrtvama rata i izražavaju dužno poštovanje, osuđuju svaki zločin i smatraju ga individualnom odgovornošću.

"Haški sud je zloupotrijebio najviši institut pravde i u njegovo ime presudio najveću nepravdu. Haški sud je politički sud, a njegova pravda je politička i služi u političke svrhe. Krajnje je nepravedna i kao takva neprihvatljiva. Smatramo da ni na koji način ne doprinosi nastavku dijaloga, povjerenja i gradnje mira u BiH", kazao je Bošnjak.

Klub utemeljitelja se u nastavku zapitao da li je volja hrvatskog naroda, uz snažno ohrabrenje predsjednika Tuđmana za izlazak na Refeerendum '92. i glasanje za BiH bio zločin, da li je bio zločin braniti Mostar, uz saglasnost tadašnjeg predsjednika Predsjedništva BiH Alije Izetbegovića, koji je HVO-u povjerio odbranu Mostara.

"Je li zločin bio primiti u Republiku Hrvatsku i brinuti se za muslimanske izbjeglice iz BiH? Je li bio zločin pružati humanitarnu pomoć BiH iz RH? Je li bio zločin obučavati pripadnike Armije RBiH u RH i tako ih pripremati za odbranu BiH... I na kraju se pitamo, je li zločin bio braniti BiH", zapitao se Rade Bošnjak.

Zločinački poduhvat nije i ne može biti odbrana Bosne i Hercegovine, nastavljaju utemeljitelji HDZ-a, ova konstruirana i nepravedna presuda Haškog suda dovodi hrvatski narod, a posebno Hrvate u BiH u još teži položaj, koji je i onako neprihvatljivo težak.

"Pozivamo hrvatski narod u BiH na mir i dostojanstvo, nemojmo nasjesti na bilo kakve senzacionalističke konstrukcije i provokacije koje će se plasirati iz raznih izvora. Pozivamo sve čelnike iz svih struktura hrvatskog naroda na jedinstvo i podršku Hrvatskom narodnom saboru BiH", stoji dalje u izjavi.

Klub utemeljitelja HDZ-a izrazio je punu podršku vodstvu HNS-a BiH na čelu s Draganom Čovićem te uputio ohrabrenje i podršku haškim osuđenicima, kao i njihovim porodicama.