Postavili uslov
25

Klub SNSD-a predao zahtjev za odgađanje sjednice Parlamenta BiH, traže definisanje većine

Klix.ba
Foto: D. S./Klix.ba
Foto: D. S./Klix.ba
Кlub poslanika SNSD-a u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine BiH uputio je danas zahtjev za odgađanje 2. sjednice Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine BiH, zakazane za četvrtak, 17. januara.

Кlub SNSD-a predlaže Кolegijumu Doma da sjednicu na kojoj bi bio izvršen izbor članova stalnih komisija Predstavničkog doma zakaže nakon što se precizno definiše struktura vlasti u zajedničkim institucijama BiH, te nakon što Predsjedništvo BiH izvrši svoju ustavnu i zakonsku obavezu i imenuje predsjedavajućeg Vijeća ministara BiH kojeg bi u Predstavničkom domu potvrdila definisana većina poslanika, prenosi RTRS.

U obrazloženju zahtjeva navodi se da Кlub SNSD-a smatra da je izbor članova stalnih komisija Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine BiH neprihvatljiv i preuranjen bez precizno definisane strukture vlasti odnosno većine u institucijama, koja bi, prije svega, omogućila nesmetan rad i funkcionalnost, odnosno efikasnost rada stalnih radnih tijela Predstavničkog doma.

"Skupštinsku većinu neophodno je definisati i zbog potvrde imenovanja predsjedavajućeg, kao i ministara i zamjenika ministara u Vijeću ministara. S tim u vezi, SNSD smatra da bi preuranjenim izborom članova stalnih komisija i njihovim konstituisanjem Predstavničkom domu bilo omogućeno da raspravlja i glasa o dokumentima koje bi u Parlamentarnu skupštinu BiH slao Vijeću ministara u tehničkom mandatu", ističe se u obrazloženju.

Time bi se, dodaje se u saopštenju, ušlo u neustavnu i apsurdnu situaciju nepostojanja podjele između zakonodavne i izvršne vlasti, budući da bi Denis Zvizdić, Adil Osmanović, Mirko Šarović i Dragan Mektić iste akte razmatrali i usvajali kao predsjedavajući i ministri u Vijeću ministara, a potom i kao zastupnici u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine BiH.

"Stoga, Кlub SNSD-a smatra da proces izbora članova i konstituisanja stalnih radnih tijela Predstavničkog doma treba započeti tek nakon što Predsjedništvo BiH ispuni svoju ustavnu i zakonsku obavezu /za koju su zakonski rokovi istekli još 21. decembra prošle godine/ i imenuje predsjedavajućeg Vijeća ministara", naglašava se u zahtjevu koje je potpisao predsjedavajući Кluba zastupnika SNSD-a Staša Кošarac.