Reakcija
2

Klub SDA traži da Vlada KS poništi dozvolu za blokadu zgrada zbog Parade ponosa

A. Ku.
Foto: D. Ć./Klix.ba
Foto: D. Ć./Klix.ba
Klub SDA u Skupštini Kantona Sarajevo poziva Vladu KS da poništi dozvolu za blokadu grada zbog održavanja Parade ponosa u subotu.

Kako su naveli najoštrije osuđuju blokiranje užeg jezgra Sarajeva i samim tim kretanje i životne aktivnosti građana glavnog grada.

"Nakon što je predizbornom najavom propisa o javnim okupljanjima lažno umirio javnost, Konaković, njegovi partneri i ministri nastavljaju tamo gdje su stali prošle godine. Poslije odvratnog performansa ispred Narodnog pozorišta u Sarajevu, Trojka nastavlja vulgarizirati i nipodaštavati ustanove kulture od državnog značaja. Posljednji u nizu je sramotni drag performans travestita održan u javno finansiranom Historijskom muzeju Bosne i Hercegovine, tokom kojeg je izvođena i srbijanska šund muzika", naveli su.

Traže smjenu direktorice Historijskog muzeja te pozivaju Vladu da prestane finansirati "manifestacije i skupove kojima manjina teroriše većinu, promoviše razvrat i egzibicionizam".

"Šta je sa ogromnom većinom građana koji ne prihvataju takve poruke i sadržaje, ko brine o njihovim stavovima i zastupa njihove interese? Ne moramo bezuslovno prihvatati svaku uvezenu naopakost, devijaciju i dekadencu. U državi kojoj prijeti bijela kuga i nestanak stanovništva, potrebne su nam povorke mladih i zdravih porodica, te promocija porodičnih vrijednosti", ističu iz Kluba SDA.

Dodaju da ne prihvataju ugrožavanje ljudskih prava i sloboda, niti bilo koji oblik nasilja usmjeren ka različitim shvatanjima i opredjeljenjima.

"Ali smatramo da je nedopustiv planski i sistemski napad na način života i vrijednosti ovdašnjeg čovjeka. Pomjeranje granica u nametanju tuđih vrijednosti i manjinskog svjetonazora zaustavit će građani, koji većinski ne prihvataju promjenu društvene i kulturne paradigme Sarajeva. SDA će ostati njihov glas u institucijama sistema", zaključuju u saopćenju za javnost.