BiH
0

Klub poslanika SDP-a podnio zahtjev za smjenu ministra Alkalaja

FENA
Klub poslanika Socijaldemokratske partije BiH u Predstavičkom domu Parlamentarne skupštine BiH je na današnjoj sjendici toga doma podnio zahtjev za rekonstrukciju Vijeća ministara BiH u vidu smjene ministra vanjskih poslova BiH Svena Alkalaja.

Ovaj zahtjev će, u skladu s parlamentanrom procedurom, biti razmatran na jednoj od narednih sjednica.

U obrazloženju inicijative se navodi da je posljednjih dana bh. javost uzburkala još jedna u nizu afera, koja je ovaj put bila vezana za dobijanje hrvatskog državljanstva ministra vanjskih poslova BiH Svena Alkalaja.

Dodaje se da je Ministarstvo unutarnjih poslova Republike Hrvatske potvrdilo da je Alkalaj primljen u hrvatsko državljanstvo 2006. godine.

"Iako se radi dobijanja hrvatskog državljanstva 2006. godine izjasnio kao pripadnik hrvatskog naroda sa prebivalištem u BiH, podsjećamo da je ministar Alkalaj samo godinu kasnije, na dužnost koju trenutno obnaša, imenovan kao državljanin BiH koj dolazi iz reda ostalih naroda u BiH. Smatramo da je ovim ministar Alkalaj obmanuo cjelokupnu bh. javnost lažno poredstavljajući svoje nacionalno opredjeljenje, tako što se u BiH izjasnio kao pripadnik jedne, a u Republici Hrvatskoj druge nacionalne pripadnosti“, navodi se između ostalog u obrazloženju inicijative.

Inače poslanici će na današnjoj sjedici u drugom čitanju razmatrati Prijedlog okvirnog zakona o srednjem stručnom obrazovanju i obuci u Bosni i Hercegovini.

Predviđeno je i razmatranje u drugom čitanju Prijedloga zakona o izmjenama Zakona o upravnom postupku, Prijedloga zakona o izmjenama i dopunama Zakona u upravnim sporovima BiH te Prijedloga zakona o besplatnoj pravnoj pomoći u građanskim sporovima.

U drugom čitanju će biti razmatran i Prijedlog zakona o zaštiti planova rasporeda integralnih kola.

Poslanici bi u prvom čitanju trebalo da razmatraju Prijedlog zakona o izmjenama Zakona o carinskoj tarifi i Prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o carinskoj politici.

Također, trebao bi biti razmatran i Prijedlog zakona o elektronskom pravnom i poslovnom prometu i Prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o ministarstvima i drugim organima uprave BiH.

Predstavnički dom bi se trebao izjasniti o zahtjevu Vijeća ministara BiH da se Prijedlog zakona o izmjenama Zakona o carinskoj tarifi BiH razmatra po hitnom postupku, kao i o zahtjevu Komisije za vanjsku trgovinu i carine da se po istoj proceduri razmatra Prijedlog zakona o primjeni Sporazuma o izmjeni i pristupanju Centralnoevropskom sporazumu o slobodnoj trgovini (CEFTA).

Na dnevnom redu je između ostalog Izvještaj o izvršenju Budžeta institucija BiH i međunarodnih obaveza BiH za 2006. godinu kao i razmatranje Izvještaja Ureda za reviziju institucija BiH o reviziji za 2006. godinu.