Stalne optužbe
16

Klub Hrvata: SDA i SDP blokiraju rad Skupštine HNK, neki žele stvoriti vanredno stanje

Piše: R. D.
Detalj s konferencije za medije Kluba Hrvata (Foto: R. D./Klix.ba)
Detalj s konferencije za medije Kluba Hrvata (Foto: R. D./Klix.ba)
Klub Hrvata u Skupštini Hercegovačko-neretvanskog kantona održao je konferenciju za medije u kojoj je optužio zastupnike SDA i SDP-a za opstrukcije u radu ovog zakonodavnog organa vlasti i nesazivanje sjednica.

Đuro Prkačin, predsjednik Kluba Hrvata, kazao je kako dva mjeseca neuspješno probaju zakazati sjednicu Skupštine te kako to blokira jedan od dva zamjenika predsjedavajućeg, Šerif Špago.

Đuro Prkačin (Foto: R. D./Klix.ba)
Đuro Prkačin (Foto: R. D./Klix.ba)

"Zadnji pregovori između SDA i HDZ-a su bili 19. marta, navedeno je da će u narednih deset dana biti zakazana vanredna sjednica Skupštine. Prošlo je od tada mjesec dana, a sjednica nije zakazana", kazao je Prkačin.

Sjednica koju probaju zakazati na dnevnom redu bi imala tri tačke i to: Zakon o porodici s djecom, izvor radnih tijela te sigurnosnu situaciju u kantonu.

Zastupnik Damir Džeba ponovio je stav da se Klub Srba mora konstituirati u skladu s Ustavom, da on može ostati nekonstituisan samo ako niti jedan Srbin nije izabran.

Damir Džeba (Foto: R. D./Klix.ba)
Damir Džeba (Foto: R. D./Klix.ba)

"SDP-u smo ponudili da budu dio stabilne vlasti, a oni su to odbili. Ne žele preuzeti odgovornost, a žele imati fotelju. Niko nije preplaćen na mjesto zamjenika predsjedavajućeg", izjavio je Džeba.

Dodao je da se samo traže način kako blokirati rad Skupštine, a da SDP-ov zahtjev da Vesna Saradžić bude zamjenica predsjedavajućeg nije politički korektan, moralan, a ni etičan.

Tomislav Martinović (Foto: R. D./Klix.ba)
Tomislav Martinović (Foto: R. D./Klix.ba)

"SDP je sam sebe isključio iz vlasti", zaključio je Džeba nazvavši ovu stranku nekonstruktivnom opozicijom.

Tomislav Martinović, jedan od dvojice zamjenika predsjedavajućeg Skupštine HNK, kazao je da Špago treba da objasnio javnosti zašto blokira rad Skupštine.

"Imamo neke silnice koje ovdje žele stvoriti vanredno stanje", kazao je Martinović.