Na prijedlog SDP-a
22

Klub Hrvata pokrenuo vitalni nacionalni interes jer nemaju predstavnika u Vladi TK

A. K.
Novi sastav Vlade Tuzlanskog kantona (Foto: Arhiv/Klix.ba)
Novi sastav Vlade Tuzlanskog kantona (Foto: Arhiv/Klix.ba)
Klub Hrvata u Skupštini Tuzlanskog kantona danas je donio odluku o pokretanju mehanizma zaštite vitalnog nacionalnog interesa zbog neimenovanja ministara iz reda hrvatskog naroda u Kantonalnoj vladi.

Povjereništvo Socijaldemokratske partije (SDP) Tuzlanskog kantona zatražilo je od Kluba zastupnika ove partije u Skupštini TK da putem zastupnice iz hrvatskog naroda Vedrane Petrović zakaže sjednicu Kluba Hrvata na kojoj će se zatražiti pokretanje mehanizma zaštite vitalnog nacionalnog interesa, zbog neimenovanja ministara iz reda ovog konstitutivnog naroda u Kantonalnoj vladi.

"U skladu s Ustavom TK u Kantonalnoj vladi trebaju biti zastupljena sva tri konstitutivna naroda. Međutim, zbog činjenice da nemamo zastupljenost Hrvata, naša zastupnica koja je članica Kluba Hrvata pokrenula je pitanje zaštite vitalnog nacionalnog interesa", kazao je za Klix.ba predsjednik Povjereništva SDP-a TK i skupštinski zastupnik Dževad Hadžić.

Danas je održana sjednica Kluba Hrvata kojeg čine Vedrana Petrović iz SDP-a i Boris Krešić iz Demokratske fronte (DF) na kojoj je donesena odluka o pokretanju mehanizma zaštite vitalnog nacionalnog interesa.

"Odlučili smo se na pokretanje mehanizma zaštite vitalnog nacionalnog interesa kako bismo zauvijek razriješili situaciju o tome da li konstitutivnost naroda mora biti zastupljena u svakom pojedinom organu, ili u svim organima izvršne i zakonodavne vlasti, gledajući cjelokupnu situaciju u Tuzlanskom kantonu. Za ovih 20 godina nikada nismo dobili presudu Ustavnog suda, a postoje različita tumačenja Ustava TK, uz proceduralne nedorečenosti u Poslovniku Kantonalne skupštine. Nadamo se da ćemo dobiti presudu kako bi se u budućnosti znalo kako, gdje i kolika zastupljenost konstitutivnih naroda mora biti osigurana", kazao nam je Krešić.

Krešić nam je rekao da sada nije blokiran rad Vlade Tuzlanskog kantona, s obzirom na to da je akt o njenom formiranju donesen prije pokretanja mehanizma zaštite vitalnog nacionalnog interesa, odnosno u julu ove godine.

"Da je ovo pitanje bilo pokrenuto na sjednici na kojoj je imenovana Vlada TK odluka ne bi mogla stupiti na snagu. Sada će Ustavni sud samo odlučiti da li konstitutivni narodi moraju biti zastupljeni, ili ne", naveo je Krešić.

Odmah nakon imenovanja novog saziva Vlade TK na čelu s premijerom Denijalom Tuzlumovićem reagovali su iz tuzlanskog ogranka Hrvatske demokratske zajednice (HDZ), ukazavši na kršenje konstitutivnosti naroda prilikom izbora ministara.

Iz HDZ-a su tada kazali da je nova parlamentarna većina nastavila kršenje konstitutivnosti naroda imenovanjem Vlade budući da u novom sazivu nema niti jednog ministra iz reda hrvatskog naroda. Istaknuli su da je izbor Vlade TK nanio nepravdu Hrvatima u Tuzli .