Izborne jedinice
1

Klub HDZ-HNS neće učestvovati na vanrednoj sjednici Parlamenta FBiH

Klix.ba
Foto: N. G./Klix.ba
Foto: N. G./Klix.ba
Klub zastupnika HDZ-a BiH – HNS-a obglasio se saopćenjem za javnost u kojem tvrde da neće učestvovati na današnjoj vanrednoj sjednici na čijem se dnevnom redu nalazi Prijedlog zakona o izbornim jedinicama i broju mandata Parlamenta FBiH.

"Unatoč medijskim informacijama, klub zastupnika HDZ-HNS od strane koalicijskih partnera nije bio službeno upoznat,, već je tokom održavanja 30. vanredne sjednice Zastupničkog doma Parlamenta FBiH(20. juna 2018. u 12,08 sati) dobio poziv za održavanje 31. vanredne sjednice na dan 20. juna 2018. u 15,00 sati, na kojoj bi se kao jedina tačka dnevnog reda razmatrao Prijedlog zakona o izbornim jedinicama i raspodjeli mandata Parlamenta FBiH", saopćili su.

Ističu da se radi se Prijedlogu Zakona koji je u suprotnosti s Ustavom BiH, presudom Ustavnog suda BiH koja se odnosi na načela legitimnog predstavljanja konstitutivnih naroda i Ustavom FBiH.

"Ovim Prijedlogom bošnjačke stranke predlažu rješenje koje je Ustavni sud BiH proglasio neustavnim i na taj način grubo ignoriraju presudu Ustavnog suda BiH, dovodeći u pitanje njegov autoritet, a samim time i ustavni poredak BiH. Uz navedeno, 31. vanredna sjednica Zastupničkog doma Parlamenta FBiH sazvana je suprotno Poslovniku i dosadašnjoj praksi Zastupničkog doma. Cilj bošnjačkih političkih stranaka je potpuno političko desubjektiviziranje hrvatskog naroda, što smatramo neprihvatljivim te odbijamo sudjelovanje u radu Zastupničkog doma do očitovanja Hrvatskog narodnog sabora BiH", istaknuli su.