{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Klub delegata hrvatskog naroda traži proceduru po vitalnom nacionalnom interesu

F
26.7.2007. u 14:24
0
0
Klub delegata hrvatskog naroda traži proceduru po vitalnom nacionalnom interesu
0
Klub delegata hrvatskog naroda traži proceduru po vitalnom nacionalnom interesu
Nakon što je većina delegata Doma naroda Federalnog parlamenta odlučila da na današnjoj sjednici u Sarajevu mimo najavljenog dnevnog reda razmatraju Prijedlog zakona o Javnom servisu RTVFBiH, Klub delegata hrvatskog naroda zatražio je potpisima svojih 15 delegata da se o navednom zakonu danas odlučuje "po proceduri predviđenoj za donošenje zakona po vitalnom nacionalnom interesu".
Ovakva procedura podrazumijeva da pored općeg glasanja delegata o nekom zakonu i pojedinačno treba da se izjasni delegatski klub svakog naroda. Da bi zakon na taj način bio usvojen mora ga odobriti većina delegata u svakom klubu.

Delegati Hrvati protivili su se da zakon o RTVFBiH uopće bude danas uvršten u dnevni red, obrazlažući da tokom ljetnje pauze u radu Parlamenta treba organizirati javnu raspravu i urediti tekst tako da održava interese svakog konstitutivnog naroda.

Jučer je Prijedlog zakona o javnom servisu RTVFBiH prihvatio većinom glasova Predstavnički dom Federalnog parlamenta. Protiv zakona su glasali poslanici stranaka s hrvatskim predznakom. Koalacija koju u tom domu predvodi Hrvatska demokratska zajednica podnosila je jučer bezuspješno amandman kojim je traženo uvođenje dva posebna kanala - hrvatskog i bošnjačkog u RTVFBiH.

U međuvremenu je Ured visokog predstavnika (OHR) uputio pismo delegatima Doma naroda tražeći da danas i oni obavezno razmatraju ovaj zakon. Tekst ispunjava sve uvjete Zakona o PBS sistemu te uzima u obzir sva uputstva Ustavnog suda FBiH, naveo je OHR.

Donošenje ovog zakona je jedan od posljednih preduvjeta za potpsivanje Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju.

Konačni dnevni red današnje sjednice Doma naroda još nije utvrđen, iako je prošlo tri sata od oficijelnog početka zasjedanja.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Smatrate li da Željko Komšić može osvojiti još jedan mandat u Predsjedništvu BiH?
Komentari (0)
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: