BiH
0

Klub bošnjaka: Vlada RS-a mora pripremiti projekte zbrinjavanja izbjeglih i povratnika

FENA
Klub bošnjačkih delegata u Vijeću naroda Republike Srpske očekuje da će Razvojni program RS-a obuhvatiti i projekte koji se odnose na izbjegličku i povratničku populaciju, te da će Vlada RS-a predložiti program za zbrinjavanje ovih kategorija stanovništva.

Predsjedavajući ovog kluba Edin Ramić kazao je u izjavi novinarima da Razvojnim programom RS-a nije obuhvaćena kategorija izbjeglih, raseljenih osoba i povratnika, te očekuje da će Vlada RS-a uraditi program njihovog zbrinjavanja u skladu sa zajedničkim zaključkom Narodne skupštine i Vijeća naroda-a RS koji je usvojen prilikom davanja saglasnosti za privatizaciju "Telekoma Srpske".

Inače, Klub delegata bošnjačkog naroda zaključio je na današnjoj sjednici da nijedan od usvojenih akata na prošlom zasjedanju entitetskog parlamenta ne povređuje pitanja vitalnog nacionalnog interesa Bošnjaka.

Isti stav imali su i delegati iz Kluba srpskog naroda u Vijeću naroda.

Primjedba je data, kako je naveo predsjedavajući ovog kluba Staša Košarac, na činjenicu da su materijali Visokog sudskog i tužilačkog vijeća BiH prilikom nedavne rasprave u Skupštini RS-a dostavljeni samo na hrvatskom jeziku.

"Smatramo da je nedospustivo, netoleratno i protuustavno da se izvještaj VSTV-a dostavlja isključivo na jeziku jednog naroda, u ovom slučaju hrvatskog, a napominjemo da nema obrazloženja da se ka institucijama RS-a od zajedničkih institucija ne dostavljaju akti na jeziku srpskog naroda", kazao je Košarac te dodao da se o ovom pitanju mora voditi računa.