Nova većina
78

Klub Bošnjaka u Skupštini Kantona Sarajevo sutra o smjeni Konakovića

Er. M.
Foto: H. M./Klix.ba
Foto: H. M./Klix.ba
Klub zastupnika iz reda bošnjačkog naroda u Skupštini Kantona Sarajevo sutra će se izjasniti o uskraćivanju podrške predsjedavajućem kantonalnog organa zakonodavne vlasti Elmedinu Konakoviću.

Bošnjački zastupnici u Skupštini Kantona Sarajevo sutra će predložiti da za predsjedavajućeg Skupštine KS, umjesto Elmedina Konakovića, bude izabran zastupnik SDA Mirza Čelik.

Ovakva odluka uslijedila je nakon formiranja nove većine u Kantonu Sarajevu, a koju čine Stranka demokratske akcije (SDA), Demokratska fronta (DF), Savez za bolju budućnost (SBB), ali i jedan zastupnik BOSS-a.

Naime, Poslovnik o radu Skupštine KS jasno je definisao da svaki klub naroda bira i predlaže među svojim članovima jednog kandidata za mjesto predsjedavajućeg ili zamjenika predsjedavajućeg Skupštine KS, kao i da Skupština KS glasanjem potvrđuje izbor kandidata i to natpolovičnom većinom od ukupnog broja izabranih zastupnika.

Na sutrašnjoj sjednici Kluba zastupnika iz reda Bošnjaka bit će izabrana i nova predsjedavajuća Kluba zastupnika iz reda Bošnjaka. Ovim klubom ubuduće bi umjesto Amre Junuzović-Kaljić (NBL) trebala predsjedavati Bibija Kerla iz DF-a.