{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Klub Bošnjaka u Domu naroda FBiH odbacio Silajdžićev zahtjev

F
16.5.2008. u 16:58
0
0
Klub Bošnjaka u Domu naroda FBiH odbacio Silajdžićev zahtjev
0
Klub Bošnjaka u Domu naroda FBiH odbacio Silajdžićev zahtjev
Klub delegata bošnjačkog naroda u Domu naroda Federalnog parlamenta na današnjoj sjednici u Sarajevu nije dao dvotrećinsku podršku proglasu člana Predsjedništva BiH Harisa Silajdžića kojim je on naglasio da je po vitalni interes entiteta Federacije BiH destruktivna nedavna odluka Predsjedništva BiH o ratifikaciji ugovora između BiH i Srpske pravoslavne crkve.
Predstavnik Silajdiževog kabineta Damir Arnaut izjavio je na sjednici da sam predloženi tekst osnovnog ugovora između BiH i SPC-a nije sporan, ali jeste preambula, a ona se poziva na ustavni osnov prema kojem je polazište za ratifikaciju zakon o zaključivanju međunarodnih ugovora. To je pogrešno jer SPC nije država niti međunarodna organizacija i ne može imati ingerencije koje iz tog statusa proističu, objasnio je Arnaut.

Dakle, Silajdžić nema ništa protiv osnovnog ugovora između BiH i SPC-a, ali smatra da ga ne treba ratifikovati na osnovu zakona o zaključivanju ugovora s međunarodnim organizacijama, već ga treba postići na osnovu bh. zakona o vjerskim zajednicama. U tom slučaju nije potrebna ratifikacija, već samo potpisivanje ugovora, pojasnio je Arnaut.

Od 13 delegeta prisutnih na današnjoj sjednici Kluba Bošnjaka u Domu naroda FBiH, njih pet koji su ujedno i članovi Stranke za BiH glasanjem je iskazalo da također smatra destruktivnom po vitalni interes Federacije odluku Predsjedništva BiH koju su nedavno, uz Silajdžićevo protivljenje, odobrila druga dva člana Predsjedništva Željko Komšić i Nebojša Radmanović.

Sedam delegata, a oni su ujedno članovi Stranke demokratske akcije (SDA), bilo je uzdržano.

Još jedan delegat bio je za Silajdžićev proglas, Ramo Isak, član Bosanskohercegovačke patriotske stranke "Sefer Halilović".

On je cijeli tok današnje sjednice i ishod glasanja Kluba Bošnjaka prokomentirao kao sučeljavanje stavova SBiH i SDA te istupanje tih članova Kluba uime stranaka kojima pripadaju, a ne uime naroda čije interese treba da zastupaju u federalnom Domu naroda.

Alija Begović, koji trenutno vrši funkciju predsjedavajućeg Kluba Bošnjaka, inače kadar SDA, u izjavi novinarima nije današnju sjednicu doveo u vezu sa sučeljavanjem stavova SBiH i SDA.

Ni delegat koji je ujedno kadar SBiH Besim Imamović ne smatra da će današnji događaj utjecati na buduće odnose u Klubu Bošnjaka, mada on smatra da su kadrovi SDA u ovom slučaju imali "određeni imput" prije glasanja.

Stav delegata koji su ujedno članovi SDA je da Ustavni sud Bosne i Hercegovine treba da se izjasni o Silajdžićevom proglasu, ali delegati koji su članovi SBiH nisu isuviše optimisti da bi, dođe li do toga, Sud odlučio u skladu s njihovim stavom.

Kadrovi SDA predlagali su na današnjoj sjednici zaključak prema kojem o svemu treba da odluči Ustavni sud BiH, ali u tom momentu su kadrovi SBiH već bili napustili sjednicu i nije više bilo kvoruma za odlučivanje Kluba Bošnjaka o tom zaključku.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Jeste li zadovoljni radom policije u vašoj lokalnoj zajednici?
Komentari (0)
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: