{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Klub Bošnjaka sutra o Zakonu o radu u RS-u

F
FENA
4.1.2016. u 11:27
0
7
Klub Bošnjaka sutra o Zakonu o radu u RS-u
0
Klub Bošnjaka sutra o Zakonu o radu u RS-u
Klub delegata iz reda bošnjačkog naroda u Vijeću naroda Republike Srpske (RS) razmatrat će sutra na sjednici u Banjoj Luci Zakon o radu u tom bh. entitetu, koji je uz protivljenje Saveza sindikata i opozicije, usvojen na posebnoj sjednici Narodne skupštine RS-a 29. decembra 2015. godine.
Time ovaj zakon ulazi u proceduru odlučivanja u Vijeću naroda RS-a, čiji klubovi razmatraju sve akte usvojene u entitetskom parlamentu, u smislu povrede vitalnog nacionalnog interesa nekog od konstitutinih naroda i ostalih.

Ukoliko nijedan od klubova ne stavi veto na Zakon o radu, predsjednik RS potpisuje ukaz o proglašenju zakona, koji zatim ide na objavu u "Službenom glasniku RS-a“.

Nakon što je skupštinska većina usvojila Zakon o radu u RS-u, Predsjedništvo Saveza sindikata RS-a je 29.decembra 2015. pozvalo entitetskog predsjednika "da spriječi uništavnje radničkih prava, na način da ne potpiše ukaz o proglašenju ovog zakona koji je protiv volje radnika“.

Međutim, Dodik je isti dan odgovorio da će potpisati ukaz o proglašenju Zakona o radu u RS-u.

Ističući da je obaveza predsjednika RS-a da, nakon donošenja zakona u parlamentu, potpiše ukaz o proglašenju zakona kada ocijeni da je to potrebno, Dodik je kategorično izjavio da će to uraditi kada je u pitanju ovaj zakon, a proteste Saveza sindikata ocijenio je nepotrebnim.

Sindikalci su najavili da će ići u daljnju, pravnu borbu kroz obraćanje Ustavnom sudu RS-a za ocjenu ustavnosti i zakonitosti o načinu donošenja ovog zakona.

Međutim, u tu proceduru se može ići tek nakon što zakon stupi na snagu.

Tada već i zvanično počinje njegova primjena u RS-u.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: