BiH
0

Klub Bošnjaka stavio veto na izmjene Zakona o privatizaciji u RS-u

FENA
Klub Bošnjaka u Vijeću naroda RS-a odlučio je danas da pokrene postupak zaštite vitalnog nacionalnog interesa na Zakon o izmjeni i dopuni Zakona o privatizaciji državnog kapitala u preduzećima u RS-u.

Predsjednik ovog kluba Mujo Hadžiomerović pojasnio je da su razlozi za veto isti kao što su bili u vezi s pokrenutim postupkom na Zakon o katastru RS-a, a koji je još u proceduri u Ustavnom sudu RS-a.

Treba podsjetiti da je ranije najavljeno da će Vijeće za zaštitu vitalnog interesa Ustavnog suda RS-a tek 18.maja odlučiti o zahtjevu bošnjačkog kluba za utvrđivanje povrede vitalnog interesa bošnjačkog naroda u Zakonu o katastru.

Naime, Klub delegata bošnjačkog naroda u Vijeću naroda RS-a smatra da je vitalni interes tog naroda povrijeđen jer predmetni zakon radikalno mijenja sadašnju organizaciju i nadležnost vođenja javnih registara o nepokretnostima i stvarnih prava na njima.

Stav Bošnjaka je da se osnivanjem katastra nepokretnosti i njegovim organizacionim izmještanjem iz sudova u organe uprave ugrožavaju vitalni nacionalni interesi bošnjačkog naroda u pogledu efektivne zaštite prava vlasništva i drugih imovinskih prava.

Hadžiomerović je u izjavi novinarima nakon sjednice Kluba Bošnjaka podsjetio da je Zakon o katastru predvidio da se svi postupci o pitanju imovine završavaju u katastru, a ne u gruntovnici i u sudu, a bez pozivanja ranijih vlasnika zemljišta koje može biti i predmet nekih od nacionalizacija.

“Možemo se uplesti u situaciju kao što je bio slučaj s Poslovnikom Narodne skupštine RS-a, a da još nije bio usvojen amandman na Ustav RS-a u Vijeću naroda”, rekao je Hadžiomerović.