{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Klub Bošnjaka stavio veto na izmjene Zakona o grobljima u RS

F
29.7.2013. u 14:29
0
17
Klub Bošnjaka stavio veto na izmjene Zakona o grobljima u RS
0
Klub Bošnjaka stavio veto na izmjene Zakona o grobljima u RS
Foto: SRNA
Klub Bošnjaka u Vijeću naroda Republike Srpske (RS) donio je jednoglasno odluku da pokrene proceduru za zaštitu vitalnog nacionalnog interesa bošnjačkog naroda na Zakon o izmjenama i dopunama Zakona o grobljima i pogrebnoj djelatnosti u RS, potvrdio je za Fenu predsjedavajući Kluba Mujo Hadžiomerović.
Ovaj klub je već ranije godine pokrenuo postupak za zaštitu vitalnog nacionalnog interesa na osnovni zakon o grobljima i pogrebnoj djelatnosti, a sada je to učinjeno i na njegove izmjene i dopune.

Naime, u postupku usaglašavanja spornog zakona, na sjednici Zajedničke komisije Narodne skupštine RS i Vijeća naroda RS, od devet predloženih amandmana usaglašeno je njih osam, koji su i predloženi ovim izmjenama i dopunama Zakona.

Pozitivno mišljenje na svih devet amandmana dale su sve četiri vjerske zajednice u Bosni i Hercegovini (Islamska zajednica, Srpska pravoslavna crkva, Katolička crkva i Jevrejska zajednica), odnosno Međureligijsko vijeće u Bosni i Hercegovini (MVR BiH).

MRV BiH je potvrdilo da je tada Klub delegata iz reda bošnjačkog naroda svojim predloženim amandmanima štitio autonomiju crkava i vjerskih zajednica utvrđenih u Zakonu o slobodi vjere i pravnom položaju crkava i vjerskih zajednica u BiH, a da istovremeno predstavljaju i institut zaštite kulturne baštine naroda, ali i vjerskih objekata u koja groblja svakako spadaju.

Također je naglašena neophodnost zaštite interesa crkava i vjerskih zajednica na grobljima u njihovom vlasništvu, odnosno grobalja koja im pripadaju.

Suštinski amandman je bio na član 6. Zakona, a isti nije prihvaćen iako u najvećoj mjeri od svih amandmana direktno zadire u vitalni nacionalni interes bošnjačkog naroda.

"Prinuđeni smo ponovo pokrenuti istu proceduru s namjerom da ovo pitanje još jednom zajednički sagledamo uz aktivno učešće MRV. Vjerske zajednice imaju pravo upravljanja, raspolaganja i propisivanja procedura, uslova i načina sahrane umrlih u skladu sa svojim vjerskim normama i praksama na grobljima koja su u njihovom vlasništvu", pojasnio je Hadžiomerović.

Podsjeća i da je članom 14. tačka 2. Zakona o slobodi vjere i pravnom statusu crkava i vjerskih zajednica BiH, navedeno da su "Crkve i vjerske zajednice odvojene od države, a to znači da se država nema pravo miješati u unutrašnju organizaciju i poslove crkava i vjerskih zajednica".

Stoga je Klub delegata iz reda bošnjačkog naroda donio odluku da pokrene proceduru za zaštitu vitalnog nacionalnog interesa bošnjačkog naroda i na Zakon o izmjenama i dopunama Zakona o grobljima i pogrebnoj djelatnosti, čijim članom 6. se krši vitalni nacionalni interes bošnjačkog naroda.

U predhodnom postupku po istom Zakonu predstavnici nadležnog ministarstva su naveli da su zakonska rješenja prepisana iz zakona susjednih nam država.

Međutim, ovo pitanje je u istim riješeno na taj način da, između ostalog o tekstu na nadgrobnim spomenicima odlučuje porodica, a u Zakonu Republike Srpske odlučuje lokalna zajednica.

Klub delegata iz reda bošnjačkog naroda je izrazio svoju opravdanu zabrinutost za lokalne zajednice u čijim skupštinama općina nema odbornika bošnjačke nacionalnosti.

"Ko će u tim lokalnim zajednicama zastupati interese, kada su u pitanju vjerski običaji, tradicija, kao i kulturno naslijeđe bošnjačkog naroda", pita predsjedavajući Klub bošnjačkih delegata u Vijeću naroda RS.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Smatrate li da Željko Komšić može osvojiti još jedan mandat u Predsjedništvu BiH?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: