BiH
0

Klub Bošnjaka protiv ukidanja "bonskih ovlaštenja"

FENA
Klub Bošnjaka u Vijeću naroda Republike Srpske (RS) ocijenio je da nisu povrijeđeni vitalni nacionalni interesi bošnjačkog naroda rezolucijom Narodne skupštine RS-a kojom se traži ukidanje "bonskih ovlaštenja" visokog predstavnika, kao ni zaključcima o odlukama koje je on nametnuo 19. oktobra, ali se protivi zahtjevu Narodne skupštine za ukidanje "bonskih ovlaštenja" visokog predstavnika.

Bošnjački klub smatra da su ova akta, koja je Narodna skupština RS-a usvojila na petoj posebnoj sjednici 11. decembra, u nekim dijelovima neprihvatljiva.

U saopćenju nakon sjednice Kluba Bošnjaka u Banjoj Luci je saopćeno da su status i ovlaštenja visokog predstavnika pravno utemeljeni u Aneksu 10. Daytonskog sporazuma i zaključcima Konferencije u Bonu 10. decembra 1997. te da će uloga i ovlaštenja visokog predstavnika postepeno evoluirati kako bude napredovao proces ustavnih reformi koje će omogućiti da institucije BiH efikasno i funkcionalno izvrašavaju svoje nadležnosti.

Podsjeća se i na stav Vencijanske komisije da su odluke visokog predstavnika generalno donošene u interesu BiH, da su u velikoj mjeri pomogle njen do sada ostvareni napredak i da su bile neophodne kao osnova za provedbu reformi u skladu s evropskim standardima.

Klub Bošnjaka zbog toga se protivi zahtjevu Narodne skupštine RS-a za ukidanje "bonskih ovlaštenja" visokog predstavnika.

U saopćenju se pozdravlja dogovor postignut u vezi sa Zakonom o Vijeću ministara BiH i Poslovniku o radu Parlamentarne skupštine BiH, što je omogućilo parafiranje Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju BiH s Evropskom unijom.