Bura u Krajini
13

Klub Bošnjaka podijeljen oko smjene Bunića, institucije da utvrde autentičnost snimka

M. N.
Foto: Klix.ba
Foto: Klix.ba
Zastupnici Kluba Bošnjaka u Skupštini USK podijeljenog su mišljenja kada je u pitanju današnja sjednica na kojoj se trebala razmatrati smjena predsjedavajućeg Agana Bunića. Dok jedni ističu kako je cilj zaštititi dignitet ove institucije, drugi smatraju da je ovo pokušaj smjene vlasti.
Na vanrednoj sjednici Kluba Bošnjaka nije usvojen prijedlog za smjenu predsjedavajućeg Agana Bunića zbog eksplicitnog snimka koji je osvanuo na stranici Pornhub

Predsjedavajuća Kluba Bošnjaka Ilda Alibegović kazala je nakon neodržane sjednice kako će, ukoliko odgovorne institucije utvrde da su navodi o kompromitirajućem sadržaju u vezi sa predsjedavajućim Bunićem tačni, prva biti za osudu Bunića i tražiti da se povuče s funkcije.

Predsjednik Kluba SDA Jasmin Musić rekao je kako je namjera današnje sjednice bila da rasprave o situaciji i zaštite dignitet Skupštine tog kantona.

"Ovdje se ne radi o pokušaju bilo kakve druge parlamentarne većine. Mi smo već rekli da ćemo podržati svako drugo rješenje koje ponudi aktuelna većina za poziciju predsjedavajućeg Skupštine i iznenađen sam da zastupnici članovi Kluba Bošnjaka u Skupštini USK nisu željeli razgovarati o tome. Falio je samo jedan glas za usvajanje dnevnog reda", kazao je Musić.

Dodao je kako će u narednim danim poduzeti određene korake istaknuvši kako zaista ovaj zahtjev nema nikakvu drugu političku pozadinu.

"Želimo riješiti problem koji imamo bez da ikoga vrijeđamo i da do okončanja istrage na poziciji predsjedavajućeg bude druga osoba. Ostaje i mogućnost da od Skupštine zatražimo da mimo Kluba Bošnjaka raspravlja o ovom problemu", rekao je Musić.

Predsjednik Kluba ASDA Rasim Pajić rekao je kako se opozicija već duže vrijeme pokušava doći na vlast ne birajući sredstva i metode.

"Određene zastupnike nisu mogli pridobiti da ih podrže i onda se služe metodama koje direktno ulaze i u porodicu samo da bi došli na vlast", kazao je Pajić.

Podsjetimo, prijedlog dnevnog reda za današnju sjednicu Kluba Bošnjaka nije dobio dovoljnu podršku s obzirom da je 13 zastupnika bilo za, osam protiv, dok je pet bilo suzdržano.

SDA je u obrazloženju zahtjeva navela kako novonastale okolnosti izazvane plasiranjem kompromitirajućih sadržaja vezanih za Bunića, a čime se narušava dignitet najvišeg zakonodavnog organa u USK.