Dževad Osmančević
0

"Klub Bošnjaka ne blokira rebalans budžeta RS-a"

FENA
Predsjedavajući Vijeća naroda Republike Srpske Dževad Osmančević izjavio je danas da istupanje Kluba Bošnjaka iz daljeg rada tog tijela nema za cilj da se onemogući usvajanje rebalansa budžeta RS-a ili blokiraju institucije tog bh. entiteta.

On je, nakon današnje sjednice Predsjedništva Vijeća naroda RS-a u Banjoj Luci, isključio takve tvrdnje iz RS-a navodeći da bi u tom slučaju štetu trpila i Federacija BiH i sama država jer se ne bi mogli ostvari uvjeti za stand-by aranžman sa MMF-om.

Ipak, nije mogao ni da potvrdi ni da negira mogućnost da će se Klub Bošnjaka sastati naredne sedmice kako bi se izjasnio o usvojenom rebalansu budžeta RS-a, a kako bi on mogao stupiti na snagu.

Podsjetivši da su i on lično i Klub Bošnjaka još ranije upozoravali da Poslovnik o radu Ustavnog suda RS-a nije u skladu sa Ustavom RS-a, Osmančević je u izjavi novinarima u Banjoj Luci kazao da stoga i nisu osnovane optužbe iz RS-a da će bošnjački klub snositi odgovornost ukoliko se ne potvrdi rebalans entitetskog budžeta, odnosno dođe do blokade zakonodavne aktivnosti RS-a.

„Rukovodstvo Vijeća naroda RS-a ne može mijenjati odluku Kluba Bošnjaka. Možemo sugerirati na korektnost u daljem radu, uvažavajući činjenicu da je predsjednik Ustavnog suda RS-a Mirko Zovko uputio pismo u kojem navodi da će, zbog godišnjeg odmora, tek početkom septembra moći razmatrati zahtjev da se promijeni sporni član 52.Poslaovnika o radu Ustavnog suda RS-a“, pojasnio je on.

Osmančević nije mogao prejudicirati kakvu bi dalju odluku mogao donijeti bošnjački klub, ali je dodao da se od njih očekuje da će razmotriti taj Zovkin stav.

Inače, naredne sedmice zakazane su sjednice klubova konstitutivnih i ostalih naroda u Vijeću naroda RS-a na kojima bi trebalo da se razmatraju akti usvojeni u Narodnoj skupštini, ali ostaje da se vidi da li će Klub Bošnjaka nakon dopisa predsjednika Ustavnog suda RS-a ipak razmotriti rebalans budžeta RS-a kako se ne bi doveo u pitanje aranžman sa MMF-om.

Radi podsjećanja, delegati Kluba Bošnjaka su 14. jula obudstavili dalji rad sve dok Ustavni sud RS-a ne uskladi svoj poslovnik sa Ustavom i Zakonom o Ustavnom sudu RS-a, kako se ne bi dešavala preglasavanja Bošnjaka.

Ta odluka blokirala je zakonodavnu aktivnost u RS-u, budući da se Vijeće naroda RS-a, odnosno klubovi konstitutivnih naroda, moraju izjasniti o svim usvojenim zakonima u Narodnoj skupštini RS-a kako bi oni mogli stupiti na snagu.

Klub Bošnjaka u Vijeću naroda RS-a također smatra da je dopis koji im je jučer uputio predsjednik Ustavnog suda RS-a Mirko Zovko “korak ka rješenju krize”, koja je nastala obustavljanjem rada ovog kluba, ali odbacuju optužbe da su time blokirani rad Vijeća naroda i institucija RS-a.

U saopštenju Bošnjački klub dopis Mirka Zovka ocjenjuje kao “priznanje krivice” i potvrdu njihovih stavova da je Poslovnik o radu Ustavnog suda RS-a neustavan.

Naime, predsjednik Ustavnog suda RS-a Mirko Zovko u dopisu, kojeg je poslao i predsjedniku Narodne skupštine RS-a, predsjedniku entiteta, premijeru i predsjedavajućem Vijeća naroda RS-a, je naveo da je prihvatio da početkom septembra na dnevni red stavi prigovor na član 52. Poslovnika o radu Ustavnog suda.

Klub Bošnjaka navodi da će i u narednom periodu nastaviti štititi interese bošnjačkog naroda u RS-u i poštivati Ustav ovog entiteta, “jer, samo poštivanjem Ustava RS-a i uvažavanjem mišljenja i stavova svih konstitutivnih naroda u RS-u, može se ići naprijed”.