{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Klub Bošnjaka najavljuje blokadu institucija RS-a

F
13.7.2009. u 17:33
0
42
Klub Bošnjaka najavljuje blokadu institucija RS-a
0
Klub Bošnjaka najavljuje blokadu institucija RS-a
Blokiranje institucija RS-a je „zloupotreba i bošnjački poslanici takvim najavama šalju lošu poruku“, smatra šef poslaničkog Kluba SDS-a Borislav Bojić.
On je ovo izjavio komentirajući najavu da će Kluba Bošnjaka u Vijeću naroda RS-a obustaviti dalji rad sve dok Ustavni sud RS-a ne uskladi poslovnik o svom radu kako se više ne bi dešavala preglasanja Bošnjaka, te naveo da su odluke Ustavnog suda RS-a konačne i obavezujuće.

Šef poslaničkog Kluba PDP-a Branislav Borenović je naglasio da je nepoštivanje sudskih odluka neprimjereno u demokratskim društvima.

Borenović je ustvrdio i da je očigledno da „neki“ ne žele da stvaraju bolje odnose u RS-u, već se stvara klima koja nikome ne ide u korist.

Bošnjački predstavnici u vlasti Republike Srpske zatražili su danas od Kluba Bošnjaka u Vijeću naroda RS-a da obustave svoj dalji rad, čime automatski dolazi do određene blokade rada institucija tog bh. entiteta, sve dok Ustavni sud RS-a ne uskladi poslovnik o svom radu, s Ustavom i Zakonom o Ustavnom sudu RS-a, a kako se više ne bi dešavala preglasanja Bošnjaka.

Obustava rada Kluba Bošnjaka konkretno znači da se oni neće očitovati o svim odlukama i zakonima koji budu donešeni u Narodnoj skupštini RS-a, što znači da oni neće moći stupiti na snagu.

Poziv bošnjačkim delegatima Vijeća naroda RS-a upućen je danas nakon sastanka koji je održan kod potpredsjednika RS-a Adila Osmanovića o temi „Zauzimanje stavova u pogledu odluke Ustavnog suda RS-a da se Zakonom o lokalnoj samoupravi RS-a briše prefiks 'bosanski' iz naziva općina Bosanski Brod i Bosanska Kostajnica“.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Smatrate li da Željko Komšić može osvojiti još jedan mandat u Predsjedništvu BiH?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: