Danas sjednica
134

Klub Bošnjaka će se pozvati na zaštitu vitalnog nacionalnog interesa zbog Izbornog zakona

Piše: Er. M.
Foto: Arhiv/Klix.ba
Foto: Arhiv/Klix.ba
Dom naroda Parlamentarne skupštine BiH danas bi se trebao izjasniti o izmjenama Izbornog zakona BiH koje je u parlamentarnu proceduru uputio Klub Hrvata. Kako nezvanično saznajemo, delegati iz reda bošnjačkog naroda najvjerovatnije će se pozvati na zaštitu vitalnog nacionalnog interesa.

Delegati iz Stranke demokratske akcije (SDA) bit će protiv prijedloga HDZ-a, kao i delegat Demokratske fronte (DF) Sifet Podžić, a još uvijek nije poznato kako će glasati Fahrudin Radončić.

Prije održavanja sjednice održat će se sastanak Kluba bošnjačkih delegata u Domu naroda PSBiH, na kojem će biti razmatrano da se parlamentarci iz reda bošnjačkog naroda pozovu na zaštitu vitalnog nacionalnog interesa. Na taj način prijedlog Kluba Hrvata bit će blokiran.

Inače, predložena odluka Parlamentarne skupštine BiH u Domu naroda može biti proglašena destruktivnom po vitalni interes bošnjačkog, hrvatskog ili srpskog naroda većinom glasova bošnjačkih, hrvatskih ili srpskih delegata. Takvu predloženu odluku morat će odobriti u Domu naroda većina bošnjačkih, hrvatskih i srpskih delegata koji su prisutni i glasaju.

Ukoliko većina bošnjačkih, hrvatskih ili srpskih delegata stavi primjedbu na pozivanje na zaštitu vital­nog in­te­resa, predsjedavajući Doma naroda odmah će sazvati zajedničku komisiju koja se sastoji od tri delegata, od kojih je svaki izabran između bošnjačkih, hrvatskih i srpskih delegata, s ciljem razrješenja tog pitanja. Ako to komisija ne uspije u roku od pet dana, predmet se upućuje Ustavnom sudu BiH koji će po hitnom postupku preispitati proceduralnu ispravnost slučaja.