BiH
0

Kljujić pred ICTY-em: Boban uz Tuđmanovu potporu dijelio BiH

FENA
Bivši čelnik bosanskohercegovačkih Hrvata Stjepan Kljujić izjavio je u utorak pred Haškim sudom (ICTY) kako nije želio sudjelovati u podjeli Bosne i Hercegovine, za što se zalagao dio HDZ-a BiH uz potporu hrvatskog vodstva na čelu s pokojnim predsjednikom Franjom Tuđmanom.

"Gospodine predsjedniče, sa mnom vi to ne možete. Evo ovaj 'mali Boban' jedva čeka da vam to uradi", rekao je Tuđmanu, prema vlastitom svjedočenju, Stjepan Kljuić, nekadašnji predsjednik HDZ-a BiH i predstavnik Hrvata u kolektivnom predsjedništvu te države na sastanku u Zagrebu 27. decembra 1991. godine, javlja Hina.

"Mali Boban" odnosi se na tadašnjeg potpredsjednika HDZ-a BiH Matu Bobana koji je, tvrdi svjedok, predvodio stranačku struju koja se zauzimala za podjelu BiH i osnivanje Hrvatske zajednice Herceg-Bosne.

Kljuić je kao svjedok optužbe dao iskaz na suđenju šestorici bivših političkih i vojnih čelnika Herceg Bosne - Jadranku Prliću, Milivoju Petkoviću, Slobodanu Praljku, Bruni Stojiću, Valentinu Ćoriću i Berislavu Pušiću - optuženima za ratne zločine počinjene u kampanji progona bošnjačkog i drugog nehrvatskog stanovništva s područja HR HB tokom hrvatsko-bošnjačkog sukoba 1993/94. godine.

Kljuić je nešto više od mjesec dana nakon spomenutog sastanka podnio ostavku na dužnost predsjednika HDZ-a BiH, nakon čega je upravljanje strankom preuzeo Boban, "okružen ljudima koji su koristili rođačke i zavičajne veze s dužnosnicima u Zagrebu".

Po njegovim riječima, politika bosanskohercegovačkih Hrvata mijenjala se 1991. godine prema okolnostima na terenu - od zalaganja za cjelovitu BiH, preko stvaranja regionalnih političkih zajednica u gradovima s hrvatskom većinom, do osnivanja HZ HB u novembru 1991. godine.

"Tuđman je prije svega želio neovisnu Hrvatsku, a s BiH što bude", istaknuo je Kljuić, koji smatra da je bivši hrvatski predsjednik bio "fiksiran" na obnovu Banovine Hrvatske iz 1939. godine.

"Tuđmanu je ideal bila Banovina, a to su drugi slijedili zbog osobnog probitka ili zbog toga što su mislili da su veći Hrvati ako slijede Tuđmana", rekao je Kljuić.

On je, tvrdi, bio protiv toga jer bi u tom slučaju Srbi spojili Drvar i Knin i "zabili kolac u srce hrvatske države". "Tuđman nije volio da mu se odgovara. No, kad neko ima fikciju, onda je apsurdno takvim ljudima govoriti da to nije dobro", rekao je Kljuić.

U glavnom ispitivanju svjedok nije spomenuo niti jednog od optuženih, koji su u prvom pojavljivanju pred ICTY-em odbacili su sve tačke optužnice.