Nema sankcija
14

Ključni zakoni koje vlasti u FBiH nisu uspjele usvojiti

Klix.ba
Foto: N. G./Klix.ba
Foto: N. G./Klix.ba
Zakon o šumama, izmjene i dopune Zakona o radu, zakon o igrama na sreću i zakon o demobilisanim borcima samo su neki od zakona koje aktuelne vlasti u FBiH nisu uspjele usvojiti prije oktobarskih izbora. Analitičari poručuju da to pokazuje visok stepen neodgovornosti i nefikasnosti federalnih organa vlasti.

Ekspert za ustavno pravo i politički analitičar Vehid Šehić kazao nam je da je kompletan mandat vlasti u Federaciji BiH protekao u pasivnosti i neusvajanju zakona i podzakonskih akata te u neizvršavanju godišnjih planova.

"To pokazuje visok stepen neodgovornosti. Parlament FBiH nikad nije usvojio zakon o igrama na sreću gdje postoje određeni interesi i lobiranja. Nije usvojen ni zakon o pravima demobilisanih boraca. Od početka se znalo da taj zakon neće biti usvojen. Ne treba nikoga čuditi što je ovakva situacija", kazao je Šehić.

Vijeće ministara BiH je za razliku od Vlade Federacije BiH u kontinuitetu održavalo sjednice i generalno gledano mandat državne vlasti itekako je bio aktivan. Šehić strahuje da bi se u narednom sazivu vlasti nerad federalnog nivoa mogao prenijeti i na državni nivo, zbog čega smatra da bi građani trebali voditi računa o tome kome daju svoj glas na oktobarskim izborima.

"Neefikasna vlast u FBiH, kako izvršna tako i zakonodavna dovela nas je u situaciju da stalno živimo u nekoj vrsti političke krize. Kada se politika vodi radi ličnih ili stranačkih interesa, odnosno kada se zanemari opći interes, onda imamo ovakvo stanje u kojem se ne usvajaju važni zakoni", kazao je Šehić.

Javnost je sredinom prošle godine informisana da su ministri iz Hrvatske demokratske zajednice (HDZ) određeno vrijeme blokirali u Vladi Federacije BiH zakon o šumama. Parlament FBiH nikada nije usvojio ovaj zakon koji je doveo do određenih blokada u funkcionisanju vlasti.

"Zakon o šumama se ne donosi dugi niz godina. Neko bi trebao snositi političku odgovornost, ali kod nas takva vrsta odgovornosti ne postoji. Političari se mogu ponašati kako hoće jer za svoje ponašanje ne snose nikakve sankcije", rekao je Šehić.

Predsjednik Vlade Federacije BiH Fadil Novalić krajem 2016. godine obećao je usvajanje izmjena Zakona o radu FBiH, kojim će biti zabranjeno zapošljavanje bez konkursa u državnim institucijama, agencijama i preduzećima s većinski državnim vlasništvom. Parlament FBiH nikada nije usvojio ove izmjene.

Ured za reviziju institucija u Federaciji Bosne i Hercegovine proveo je reviziju učinka o temi "Transparentnost zapošljavanja u javnim preduzećima FBiH". Cilj revizije bio je ispitati postupak zapošljavanja u javnim preduzećima i uzroke nedovoljne transparentnosti prilikom zapošljavanja u javnim preduzećima u većinskom vlasništvu FBiH.

Revizija je pokazala da je devet javnih preduzeća u Federaciji BiH u periodu od 2014. do 2016. godine zaposlilo 2.282 nova radnika, od toga su 1.674 radnika primljena bez konkursa/oglasa. To znači da je 73 posto osoba zasnovalo radni odnos bez konkursa.

"Problem je što se niko ne želi odreći nadležnosti i prava. Kada bi se čak i odlučili da zapošljavanje bude putem javnom konkursa, svi znamo da su mnogi javni konkursi samo formalno raspisivani i da se znalo ko će biti primljen. U FBiH je ostavljeno diskreciono pravo rukovodiocu da on izabere nekoga ko i nije najbolji na listi. To je za mene neprihvatljivo", rekao je Šehić.

Zaključio je da su institucije u entitetu Federacija BiH privatizovane i da nije poenta u tome da se donose zakoni kojim će se samo spriječiti zapošljavanje bez javnih konkursa, već da treba i jasno precizirati kako se biraju uposlenici, odnosno spriječiti mogućnost da se na radna mjesta postavljaju osobe bliske političarima za koje se samo formalno raspisuje konkurs.