{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


"Ključna uloga obrazovanja za trajni mir"

F
13.3.2009. u 18:05
0
0
"Ključna uloga obrazovanja za trajni mir"
0
"Ključna uloga obrazovanja za trajni mir"
Međunarodna konferencija "Tamo gdje mir počinje: ključna uloga obrazovanja za trajni mir" završena je danas u Sarajevu sesijom "Obrazovanje za socijalnu koheziju i put BiH ka Evropskoj uniji (EU)", a istaknuta je važnost obrazovanja u mirovnim procesima.
Na tom skupu zaključeno je, između ostalog, da je potrebno obezbijediti da se strane koje su sudjelovale u sukobima, tokom mirovnog sporazuma dogovore o načinima na koje će se podučavati historija, te tretirati historijske činjenice.

Direktor Regionalne kancelarije "Save the Children Norway" za jugoistočnu Evropu Bjorn Hagen kazao je danas novinarima da će zaključci te konferencije biti proslijeđeni UN-u.

On je dodao da je uspostavljanje povjerenja između strana koje su sudjelovale u konfliktu nužno, te da je neophodno uspostaviti određeni plan i program koji će podsticati naredne generacije da poštuju ljudska prava.

Moderator današnje sesije, univerzitetski profesor u Makedoniji Zoran Popovski kazao je da je neophodno ubrzati proces modernizacije obrazovanja u BiH i harmonizirati ga s evropskim standardima.

Po njegovim riječima, neophodno je obezbijediti jednake mogućnosti, da bi pristup obrazovanju bio omogućen svim građanima BiH, te poboljšati kvalitet obrazovnih usluga.

Pomoćnica ministra civilnih poslova BiH Esma Hadžagić sudionicima današnje sesije prezentirala je reformska dostignuća obrazovanja u BiH čiji je cilj integracija BiH u Evropsku uniju (EU), kao i buduće projekte u toj oblasti.

Hadžagić je kazala da reforma obrazovanja podrazumijeva prihvatanje i realiziranje obrazaca Evrope. Dodala je da je BiH postigla dobre rezultate u obrazovnom reformskom procesu, ali da problem nastaje prilikom integriranja tih rezultata u sistem.

Sarajevski profesor Jusuf Žiga istakao je značaj Konferencije za BiH jer je ukazano na značaj nauke i odgojne djelatnosti. Dodao je da su rezultati istraživanja, koje je bilo fokusirano na propitivanja odlaska mladih iz BiH, pokazali da bi 67 posto ispitanika voljelo ostati u BiH ukoliko bi imali kvalitetno školovanje i zaposlenje.

Dvodnevna međunarodna konferencija o temi "Tamo gdje mir počinje: ključna uloga obrazovanja za trajni mir", završni je događaj jednogodišnje globalne debate "Obrazovanje i mir" koju su širom svijeta pokrenule organizacije "Save the Children", a u koju se uključio veliki broj javnih ličnosti iz svijeta i više od 30 dobitnika Nobelove nagrade za mir.

Organizator konferencije "Tamo gdje mir počinje: ključna uloga obrazovanja za trajni mir" je Vlada Norveške i Međunarodna alijansa Save the Children, a pokrovitelj predsjedavajući Predsjedništva BiH Nebojša Radmanović.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Smatrate li da Željko Komšić može osvojiti još jedan mandat u Predsjedništvu BiH?
Komentari (0)
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: